Joi și vineri, 26-27 ianuarie, se desfășoară primul Consiliu Justiție-Afaceri Interne, informal, iar pe ordinea de zi nu apare subiectul aderării Schengen, însă a fost inclusă problema migrației. Exact problema pe care o invocă Austria când se opune aderării României.
Chiar dacă nu este pe agendă, problema aderării Schengen poate fi ridicată de România la Consiliul JAI de mâine, ca și la Consiliul JAI din luna martie, acest an.
Între timp, un europarlamentar român cere anchetarea Austriei și Olandei în Parlamentul European, relatează Realitatea PLUS. Eugen Tomac cere ca Austria și Olanda să explice în PE de ce nu respectă legislația europeană, implicit și Tratatul Schengen, pentru că Bulgaria și România nu au fost acceptate. Acesta spune că este necesară o dezbatere pe tema extinderii Schengen în Comisia LIBE și a folosirii arbitrare a votului în Consiliul UE.
Consiliul JAI - 26-27 ianuarie 2023
Agenda primei zile, pentru Afaceri Interne, include migraţia şi azilul, pentru reducerea presiunii migraţiei ilegale către UE prin intermediul unei cooperări eficiente cu ţările terţe în materie de politică de returnare. Miniştrii vor fi invitaţi să discute o componentă-cheie a politicii UE în materie de migraţie - necesitatea de întoarcere eficientă şi funcţională a migranţilor şi modul în care se poate utiliza pe deplin mecanismul de pârghie a vizelor. De asemenea, un alt punct pe agendă este lupta împotriva crimei organizate. Pe 26 ianuarie vor fi prezentate informații de la Coordonatorul pentru combaterea terorismului (CTC UE) privind dialogul de securitate internă cu Ucraina.
Pe 27 ianuarie, miniştrii de justiţie vor aborda cooperarea judiciară şi lupta împotriva criminalităţii organizate, rolul Eurojust în sprijinirea coordonării investigațiilor de către autoritățile naționale, precum și asupra unui nou instrument pentru transferul procedurilor penale. Legat de războiul din Ucraina, procurorii suedezi pentru crime de război și Eurojust vor susține o prezentare, urmată de o discuție privind urmărirea penală a crimelor internaționale în Ucraina. Ministrul ucrainean al justiției, Denis Malyuska, va participa prin videoconferință.
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a anunțat că va depune o nouă acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă nu se va corecta votul din 8 decembrie 2022.
„Guvernele român şi bulgar trebuie să acţioneze în mod coordonat şi eficient. Este limpede că în spaţiul Schengen putem şi trebuie să intrăm doar împreună. Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct şi pe noi. Prin urmare, consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie şi un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 Decembrie 2022, atunci singura şi cea mai rapidă cale de a intra în spaţiul Schengen rămâne acţiunea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a afirmat Eugen Tomac.
Despre dezbaterea cât mai urgentă pe tema extinderii Schengen în Comisia LIBE și a votului arbitrar dat de cele două state, Eugen Tomac susține că miniștrii de Interne din Austria și Olanda trebuie chemați „să răspundă în fața Comisiei de ce au votat împotriva unității europene, trebuie să explice de ce au sancționat România și Bulgaria în timp ce ele însele au primit recomandări pentru deficiențe în aplicarea legislației Schengen”.
26-27 ianuarie - Consiliul JAI (ședință informală, ordine de zi: migranți)
9-10 februarie - Consiliul European
9-10 martie - Consiliul JAI (ședință formală)
8-9 iunie Consiliul JAI (ședință formală)
Sursa: Realitatea PLUS