Consultările de la Palatul Cotroceni s-au încheiat în jurul orei 17:45.
CONSULTĂRI IOHANNIS - UDMR. La ora 16:00, preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu UDMR.
CONSULTĂRI IOHANNIS - PC. La ora 15:00, preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări cu delegaţia Partidului Conservator.
CONSULTĂRI IOHANNIS - UNPR, ora 12:00. Delegația UNPR a fost condusă de președintele partidului, Gabriel Oprea. Din delegație au mai făcut parte secretarul general al formațiunii, Neculai Onțanu, Ion Toma, secretar general adjunct, și vicepreședinții Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu și Cătălin Cherecheș.
"Am stabilit termene clare și scurte și sunt adoptate deja în Statutul deputatului și senatorului: trei zile la comisie, cinci zile la plen, mai puțin neputându-se datorită încălcării drepturilor prevăzute în deciziile Curții Constituționale. Cu privire la ridicările de imunități, tot noi am propus — și s-a adoptat deja — modificarea statutului în sensul adoptării unei majorități mici, majoritatea celor prezenți, pentru hotărârile în care se ridică imunitatea. Cu privire la legile electorale, sprijinim consensul degajat în Parlament, având și o notă proprie și anume faptul că dorim să se actualizeze listele electorale din țară și din registrul care se va înființa pentru diaspora", a explicat ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, vicepreședinte al UNPR, la finalul consultărilor.
CONSULTĂRI IOHANNIS - PNL, ora 11:00. Din delegația PNL au făcut parte copreședintele PNL Vasile Blaga, prim-vicepreședinții Cătălin Predoiu și Ludovic Orban, vicepreședintele Mihai Voicu și secretarii generali Marian Petrache și Gheorghe Flutur.
Consultările cu PNL s-au încheiat în jurul orei 11:30.
CONSULTĂRI IOHANNIS - PSD, ora 10:00. Delegaţia PSD a fost condusă de președintele social-democraților, premierul Victor Ponta.
În debutul întâlnirii, Victor Ponta a remarcat că s-a schimbat partea pe care stau de obicei reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare la consultările cu șeful statului.
"Acum câte ceva trebuie să și schimbăm", a spus președintele Iohannis, citat de AGERPRES.
"Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute e binevenită", a răspuns premierul.
Din delegația PSD au făcut parte și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, și Gabriela Podașcă, Andrei Dolineaschi și Ioan Chelaru.
În jurul orei 10:40, întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PSD s-a încheiat.
Într-o scurtă declaraţie la ieşirea de la consultări, Victor Ponta a declarat că PSD a cerut sprijinul preşedintelui Iohannis pentru revizuirea Constituţiei.
"PSD este de acord cu reducerea numărului de parlamentari. Susţinem Legea finanţării partidelor", a mai spus Ponta.
Ponta a anunțat despre ce va discuta cu Iohannis la consultările de la Cotroceni
Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat vineri, la ieșirea de la Congresul UDMR, că mandatul cu care se va prezenta luni la consultările pe care președintele Klaus Iohannis le-a solicitat partidelor politice vizează reforma electorală.
"Reforma electorală, așa cum am stabilit. Asta înseamnă un alt sistem pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile locale și pentru asigurarea votului tuturor cetățenilor din afară țării și din țară", a spus Victor Ponta, răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliști.
Programul consultarilor a inceput la ora 10:00, cand au intrat la discutii reprezentantii PSD, la ora 11:00 vor intra cei ai PNL, iar la ora 12:00 este programata UNPR.
La ora 15:00, Iohannis se intalneste cu reprezentantii PC, la ora 16:00 cu cei ai UDMR, iar la ora 17:00 cu Grupul parlamentar al Minoritatilor Nationale.
Tăriceanu se plânge că Iohannis nu l-a chemat la consultări
La Cotroceni nu a fost invitat si partidul lui Calin Popescu Tariceanu. De altfel, acesta a transmis intr-un comunicat de presa ca a aflat cu regret din presa ca PLR nu se afla pe lista partidelor invitate la Cotroceni pentru consultari. Mai multe...