La 18 ianuarie 1990, se reîntorceau în România primii membri al Familiei Regale, după o întrerupere de 42 de ani. În acea zi, la ora 15, avionul de Geneva aducea la București pe Principesa Margareta a României, însoțită de sora sa, Principesa Sofia.
În zorii zilei de 4 ianuarie 1948, Regele Mihai și Regina-mamă Elena părăseau România, în Trenul Regal care i-a condus către un lung exil.
Regele Mihai încredințase primei sale fiice misiunea de a-l reprezenta în țară, pentru prima oară de la plecarea în exil, în zorii zilei de 4 ianuarie 1948.
„A fost cea mai importantă zi din viaţa mea, o experienţă emoţională puternică şi o călătorie care mi-a schimbat viaţa. Nu mai avusesem nicăieri o casă cu adevărat, căci România, deşi îmi fusese interzisă, era pentru mine acasă. Mă simţeam ca şi când ar fi fost o parte din tatăl meu care se întorcea din exil. Era o responsabilitate enormă şi, în acelaşi timp, o bucurie imensă”, declara atunci Principesa Margareta.
Sub îndrumarea Regelui Mihai, Familia Regală a ridicat o construcţie socială, culturală şi educaţională, precum şi o respectată instituţie regală, într-o vreme care avea nevoie de modele, de iubire, de inspiraţie şi de exemplu personal.
Acum trei ani, la aniversarea unui sfert de secol de la întoarcerea Familiei Regale în țară, Curtea Veche Publishing a adus în librării un frumos album, intitulat Margareta, mărturia unui sfert de veac regal, purtând semnătura Sandrei Gătejeanu-Gheorghe.