Ceremonii de comemorare au loc pe întreg teritoriul Ungariei. În Piaţa Kossuth din faţa Parlamentului de la Budapesta, unul dintre loculurile emblematice ale Revoluției, drapelul Ungariei este arborat în bernă.
Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice a început pe 23 octombrie, de la o demonstrație pașnică, dar a fost înăbușită violent prin intervenția trupelor sovietice. După intrarea Armatei Roșii pe teritoriul Ungariei, pe 4 noiembrie, a urmat o săptămână de lupte sângeroase și un masacru al populației civile.
Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 de cetățeni maghiari și 700 de soldați sovietici. Alți aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident.
ROMÂNIA a susținut intervenția brutală
În România comunistă, liderul de la acea vreme, Gheorghe Gheorghiu-Dej l-a asigurat pe omologul său sovietic, Nikita Hrusciov, de toată susţinerea.
O parte din trupele sovietice care au înăbuşit „toamna maghiară" au plecat din România, iar liderii Revoluţiei antisovietice, în frunte cu Imre Nagy, au fost trimişi de sovietici la loc sigur, în Snagov. Nicoale Ceaușescu, în plină ascensiune, a fost cel care a coordonat o "celulă de criză", potrivit Historia.
Mii de tineri români, în special studenți, au avut și ei de suferit în următoarele luni, fiind anchetați, exmatriculați și chiar încarcerați pentru că au susținut sau pur și simplu și-au manifestat simpatia față de evenimentele in Ungaria.