NOUL COD PENAL. MODIFICĂRI COD PENAL. "Intrarea în vigoare a noilor coduri nu va da Justiţia peste cap, nu va genera probleme. Temerile referitoare la aplicarea legii penale favorabile sunt nejustificate. Institutul Naţional al Magistraturii a desfăşurat deja cursuri de pregătire pentru magistraţi de peste un an de zile, aşadar aceştia vor şti cum să abordeze eventualele probleme", a precizat Zgonea, într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.
Zgonea a menţionat că ideea potrivit căreia pedepsele vor fi mai mici, iar infractorii vor scăpa mai ieftin nu se justifică, având în vedere că pedepsele foarte mari prevăzute în acest moment în Codul penal nu se dădeau în practica judiciară.
"Până acum, în Codul Penal erau prevăzute pentru anumite infracţiuni limite de pedeapsă foarte mari, de 15 ani, să zicem, dar niciodată în practica judiciară pentru acele infracţiuni nu se dădeau pedepse mai mari de cinci ani. Ce rost mai avea să fie păstrate limitele acestea, dacă nu erau aplicate?", a arătat Zgonea, potrivit sursei citate.
El a menţionat că, oricum, este vorba de cei care sunt la prima abatere, în timp ce recidiviştii vor avea parte de pedepse mai mari în baza noului Cod Penal, deoarece acesta presupune un cumul aritmetic al pedepselor.
NOUL COD PENAL. MODIFICĂRI COD PENAL. Codul penal şi Codul de procedură penală intră în vigoare la 1 februarie, a anunţat premierul Ponta, care i-a cerut ministrului Justiţiei să spună " pe parcurs" dacă este nevoie de vreo intervenţie a Executivului, fără să anunţe că Guvernul ar modifica, miercuri, unele prevederi din acest document.
La sfârşitul anului trecut, premierul anunţa că Guvernul poate emite o ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul Penal, aşa cum solicită DNA, numai după ce ministrul Justiţiei va discuta cu oficialii Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi, Parchetului şi Comisiei Europene şi toată lumea este de acord.
NOUL COD PENAL. MODIFICĂRI COD PENAL. Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, declara atunci, la Gândul Live, că o prevedere din noul Cod de procedură penală va face "inutile" interceptările, în condiţiile în care, înainte de a se obţine autorizaţie pentru acestea, persoana vizată în anchetă va trebui înştiinţată că este urmărită penal.
Kovesi a mai spus că a solicitat ministrului Justiţiei modificarea acestui act normativ, menţionând că, deocamdată, nu a primit un răspuns în acest sens.
De asemenea, în ianuarie, Ponta declara că Guvernul este pregătit să modifice prin ordonanţă de urgenţă noul Cod Penal, care va intra în vigoare la 1 februarie, pentru a elimina acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare şi a presei.
NOUL COD PENAL. MODIFICĂRI COD PENAL. În şedinţa de miercuri a Guvernului, în prezenţa presei, nu au fost însă referiri la astfel de modificări.
"Sâmbătă ( 1 februarie-n.r.), intră în vigoare noul Cod penal, adoptat acum patru ani, şi Codul de procedură penală. Sper să nu fim în situaţia penibilă în care cei care l-au adoptat, fostul prim-ministru Boc şi fostul ministru al Justiţiei, domnul Predoiu, să zică că e rău sau că sunt rele codurile, că ei le-au adoptat. Acum, dacă au descoperit azi că nu sunt bune, e cam târziu. Eu, sincer, cred că sistemul de justiţie este pregătit, că sunt coduri moderne şi orice fel de probleme în aplicare la început...Aşa a fost şi la Procedura Civilă şi a mers. Şi atunci s-a spus că trebuie să le amânăm, că se prăbuşeşte ţara, nu s-a prăbuşit, dimpotrivă. Cred că au avut un efect pozitiv", a spus Ponta.
NOUL COD PENAL. MODIFICĂRI COD PENAL. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, i-a spus că au fost foarte multe proiecte de pregătire cu Institutul Naţional al Magistraturii şi Consiliului Superior al Magistraturii, iar în ultimii doi ani a fost un efort foarte mare pentru implementarea a patru coduri. El a adăugat că sunt lucruri care vin de foarte mult timp în urmă şi că dispoziţiile Codului penal nu presupun o infrastructură în plus, ca la celelalte două coduri, ci doar o "rearanjare a resurselor" în cadrul sistemului.
După ce a ascultat explicaţiile ministrului Justiţiei, premierul a reiterat faptul că cele două coduri vor intra în vigoare.
"Oricum, intră în vigoare, e trecut şi în MCV ca obiectiv, intrarea în vigoare la 1 februarie, şi dacă apar probleme pe parcurs, doar la iniţiativa CSM, a Înaltei Curţi, a Parchetului General, veniţi şi spuneţi de ce este nevoie, dar important e că nu mai amânăm, că nu mai putem să amânăm, după patru ani ar fi total neserios”, i-a spus Ponta ministrului Justiţiei.