„Ucrainenii trebuie să câştige războiul cu Rusia pentru că „nu au dreptul să-l piardă după zecile de mii de morţi” în urma invaziei ruse, a spus Zelenski într-un interviu acordat postului italian RAI, relatează Agerpres.
„Ştiu că Putin dorea un rezultat, dar nu l-a obţinut. Să ni se propună ceva pentru a salva faţa preşedintelui rus nu este corect. Ucraina nu va salva faţa cuiva plătind cu propriile sale teritorii”, a spus Zelenski, care a respins ideea că s-ar putea căuta „o ieşire pentru Rusia”, a adăugat acesta.
„Pentru noi, victoria înseamnă să ne recuperăm lucrurile, pentru ei înseamnă să fure ceva. Nu suntem pe picior de egalitate, Rusia este mai puternică, dar omenirea este alături de noi şi simţim că, puţin câte puţin, noi câştigăm”, a spus preşedintele ucrainean.
Astfel că „armata rusă trebuie să plece cât mai repede din Ucraina şi să răspundă pentru ce a făcut”, a mai spus Zelenski.
Despre negocierile ruso-ucrainene, Zelenski a anunțat că acestea decurg greu, pentu că „în fiecare zi ruşii ocupă localităţi, mulţi oameni şi-au părăsit casele, au fost asasinaţi de ruşi″, iar cetățenii ucraineni suferă „torturi și asasinate”.
Președintele ucrainean a mai spus că negocierile cu Rusia sunt dificile pentru că „în fiecare zi, ruşii ocupă localităţi, mulţi oameni şi-au părăsit casele, au fost asasinaţi de ruşi”, iar cetăţenii ucraineni suferă „torturi şi asasinate”, Ceea ce „complică mult lucrurile”, a adăugat Zelenski.
Negocierile ruso-ucrainene continuă prin sistem teleconferinţă, dar fără să înregistreze progrese. Nicio întâlnire față în față între delegațiile Rusiei și Ucrainei nu a mai avut loc de la reuniunea de la Istanbul din 29 martie.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunța săptămâna trecută că se pregătește pentru noi discuții cu Vladimir Putin pentu încetarea războiului.
Negocierile însă nu pot avansa în timp ce Ucraina acuză Rusia că trupele sale au comis atrocităţi în teritoriile ocupate, iar Rusia acuză Ucraina că a revenit asupra unor propuneri formulate la Istanbul şi consideră că aceste schimbări de poziţie sunt rezultatul unor influenţe ale Occidentului, mai exact ale Statelor Unite, asupra administrației de la Kiev.
Rusia a început o a doua etapă a invaziei în Ucraina prin ofensiva din est și sud-est în încercarea de a cuceri mai multe orașe strategice pentur a forma coridorul terestru care să unească republicile separatiste cu Crimeea. Peste 3.500 de civili au fost uciși, potrivit documentărilor făcute după retragerea rușilor din mai multe teritorii ocupate, în special în zona Kievului. Printre aceștia sunt cel puțin 239 de copii. Și peste 3.700 de civili au fost răniți. Atrocitățile rușilor în teritorii continuă, în pofida încercărilor de negociere. Mai multe victorii ale forțelor ucrainene din ultimele zile arată că rușii sunt scoși treptat din Harkov, orașul bombardat încă de la începutul războiului. Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a strâns robinetul către UE, iar Ucraina a oprit miercuri, 11 mai, tranzitul gazelor rusești către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, din cauza ocupației ruse.