Potrivit ultimelor date oficiale, la nivelul anului 2023 existau în România circa 41.000 de permise pentru arme neletale și peste 70.000 pentru arme letale.
Specialiștii atrag atenția că în cazul armelor neletale marea problemă este legată tocmai de faptul că titulatură este greșit înțeleasă și cei care le folosesc își imaginează că nu există absolut niciun risc, indiferent cum ar fi folosite.
„Dacă ești foarte aproape de un pistol cu bile din cauciuc și trăgătorul țintește în cap, sunt șanse să îți pierzi viața. La fel este și cu pistolul cu gaze: jetul de gaz comprimat care iese cu putere din armă poate culca la pământ un om", a explicat un armurier din Iași pentru ZdI.
De altfel, în acest județ a fost înregistrat un deces provocat de o astfel de armă.
În 2014, un ieșean care lucra la zidăria unei case a fost împușcat în cap cu o armă cu aer comprimat, cu bile din cauciuc. Bărbatul a intrat în comă ulterior, după ce a fost transportat la spital, unde a murit. Cazul a produs vâlvă la vremea respective, deoarece nu se știa că o armă cu bile poate ucide, și, în cazul multora, nici că trebuie autorizată.
De atunci, cazurile în care astfel de arme au fost folosite deliberat pentru a provoca vătămări altor persoane s-au înmulțit, iar în prezent specialiștii opinează că ar fi necesară o înăsprire a condițiilor de obținere.
Față de alte țări europene, România are totuși o legislație destul de dură în privința armelor neletale.
Premierul Slovaciei, în stare critică. Tentativa de asasinare pune în mișcare serviciile europene