UPDATE: Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) anunță, marți, că majoritatea instanțelor și parchetelor au decis amânarea protestului anunțat luni după amiază.
"Instanțele din țară au început să voteze în adunările generale, începând cu data de 5 septembrie, 'Memorandumul privind justiția', în care expun problemele din sistemul judiciar și solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o 'justiție eficientă, modernă și de calitate'. Memorandumul a fost adoptat până pe data de 13 septembrie de aproape 60 de instanțe și peste 20 de parchete. În cadrul acestor adunări generale, unele instanțe au decis să adopte și alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole, însă majoritatea au decis prorogarea adoptării unor forme similare de protest în funcție de răspunsul oferit de celelalte puteri, în special de Guvern, la solicitările magistraților'', se arată într-un comunicat al UNJR.
Judecători și procurori din România au intrat, luni după-amiază, în grevă, acuzând discriminarea salarială din rândul magistraților și modul discreționar în care sunt efectuate schemele de personal din interiorul instanțelor și parchetelor, scrie Luju.ro.
Magistrații cer, în principal, Guvernului Cioloș să adopte memorandumul privind Justiția, dar și să emită o ordonanță de urgență pentru înlăturarea inechităților salariale din sistemul justiției.
În același timp, judecătorii și procurorii au făcut apel la CSM să sesizeze CCR cu privire la existența unui conflict între puterile statului.
De asemenea, magistrații cer demisia ministrului Justiției, Raluca Prună, aceștia anunțând că, în cazul în care Guvernul nu înțelege să soluționeze rapid aceste solicitări, formele de protest vor escalada.
În total, 51 de judecătorii, tribunale și curți de apel, printre care și Curtea Militară de Apel București, și 18 parchete au intrat, luni după amiază, în grevă.
REPLICA MINISTRULUI:
"Politica salarială se face de către Ministerul Muncii. Iau act de informațiile din presă cu privire la proteste la nivelul instanțelor. Voi lua legătura cu ministrul Muncii pentru ca ministerul să discute cu cei aflați în protest despre revendicările lor", a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Raluca Prună.