Situată în Marea Tireniană, Isola di Montecristo (10,39 km2) este foarte cunoscută datorită romanului lui Alexandre Dumas 'Contele de Montecristo'. Este considerată bijuteria arhipelagului toscan. Guvernul a stabilit acolo o colonie de deținuți între 1874 și 1884. Mai târziu, a servit ca domeniu de vânătoare pentru familia regală italiană.
Apele care scaldă insula sunt atât de limpezi și nepoluate încât zona a fost catalogată de Uniunea Europeană drept rezervație biogenetică. În prezent, acolo locuiește doar un paznic. Se permite vizita a 1.000 de turiști pe an și există o lungă listă de așteptare, pe care o gestionează Corpo Forestale dello Stato.
Insula Pantelleria din Sicilia este de origine vulcanică și este cunoscută drept Perla Neagră a Mării Mediterane. Închisoarea de acolo a fost înființată în epoca Bourbonilor și s-a închis după prăbușirea fascismului.
Insula are numeroase puncte de atracție, printre care casele albe vechi, din piatră, cunoscute sub numele 'dammusi'. În Pantelleria, sunt ape termale și gheizere. Iubitorii vinului vor fi atrași și de faimosul 'Passito di Pantelleria', un vin dulce produs pe insula care se află mai aproape de coasta tunisiană decât de cea italiană, ceea ce îi dă un aer 'exotic'.
Capraia, din Toscana, este tot o insulă vulcanică,pe care a existat o închisoare care a funcționat până 1986. Acum, temnița se numără printre locurile de interes pentru a fi vizitate. Capraia are o rezervație marină protejată, unde se fac scufundări, dar oferă și numeroase trasee pentru cei care preferă drumețiile.
Santo Stefano, este așezată în Marea Tireniană, între Lazio și Campania, și aparține din punct de vedere geografic Insulelor Pontine, mic arhipelag de-a lungul coastei Golfului Gaeta.
Închisoarea de acolo a fost construită în centrul insulei, în epoca Bourbonilor, de Ferdinand al IV-lea, în 1794, și a fost folosită până în 1965. Ferestrele acestei uriașe fortărețe dădeau spre interiorul închisorii, pentru ca deținuții să nu poată privi peisajul. În zilele senine, de pe insulă se poate vedea Vezuviul.
Mussolini l-a trimis la această închisoare pe cel care a ajuns apoi președinte al republicii, socialistul Sandro Bertini. Astăzi, insula este nelocuită și face parte dintre-un parc marin protejat. Se poate ajunge pe insulă în cadrul unor vizite cu ghid, care pornesc din insula vecină Ventotene.
Ventotene înseamnă, în dialectul local, 'unde bate vântul' și este o isulă din arhipelagul Pontine, ca și Santo Stefano. Situată între Roma și Napoli, a fost închisoare pe vremea romanilor. Cel mai cunoscut deținut a fost Claudia Octavia, soția lui Nero, pe care împăratul a trimis-o la închisoare sub falsa acuzație de adulter.
În timpul dictaturii fasciste, Mussolini a trimis în această închisoare diverși opozanți, printre care Altiero Spinelli, considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene datorită influenței sale în ceea ce privește integrarea europeană după cel de-al Doilea Război Mondial.
Vechiul port roman încă se mai folosește. Complexul penitenciar s-a transformat într-un ansamblu de case de culoare roz, galben și violet. Insula este deosebit de apreciată pentru scufundări și ca un loc paradisiac pentru observarea păsărilor.
Insula Asinara, din Sardinia, a avut o închisoare până în 1998, unde au stat membri ai grupării teroriste Brigăzile Roșii. Insula a fost declarată, în 2002, parc național, și are peste 650 de specii de animale. Sunt până și măgari sălbatici albino, care pasc în voie. Atracțiile insulei sunt numeroase: pescuit, navigație, echitație, plimbări cu bicicleta și observarea păsărilor.
Cu stâncile sale albe și galbene, Ponza, din regiunea Lazio, este cunoscută ca una dintre cele mai frumoase insule din Marea Mediterană. Mussolini a fost închis pe această insulă, în 1943, într-o clădire care a devenit ulterior un primitor hotel aproape de plajă. Ponza este una dintre destinațiile turistice preferate ale locuitorilor Romei.
Gorgona, din Toscana, este singura insulă a cărei închisoare mai este utilizată. Deținuții lucrează la vie și în ferme, fac vin, brânză, biscuiți și paste. Pe insula acoperită de vegetație tipic mediteraneană, se află o mică așezare de pescari cu 20 de locuitori, o bisericuță și un far.
Merită efortul de a o vizita pentru vederile spectaculoase pe care le oferă, precum 'Sanctuarul Cetaceelor', loc panoramic ideal pentru a observa balene și delfini. Gorgona admite 75 de turiști pe zi.
O altă insulă frumoasă din Toscana este Pianosa. Acolo a existat o închisoare de maximă securitate, unde au fost încarcerați diverși mafioți. Penitenciarul a fost închis în 1998.
Favignana, din Sicilia, este celebră pentru grotele și rocile sale calcaroase. În închisoarea de acolo au fost trimiși sute de prizonieri după invadarea Libiei de către Italia.