În urma unei analize atente a cererii, Agrointeligenţa vă prezintă la început de 2014 câteva culturi ce au şanse maxime să se transforme în profit.
1. Dovlecii
În ultimii ani, apetitul de dovleci al românilor s-a trezit la viaţă şi s-a aliat cu cel internaţional. Toamna trecută, sărbătoarea ”de import”, Halloween, a făcut mai multă vâlvă decât niciodată, iar producătorii care au putut furniza dovleci decorativi, numai buni de sculptat, au vândut pe nerăsuflate toată recolta. La fel ”au păţit-o” şi cultivatorii de dovleci plăcintari.
Fie că a fost vorba de familii nostalgice după gustul copilăriei, de patiserii în căutarea plăcintei perfecte sau de gurmanzii şi pasionaţii reţetelor fine, dovleacul s-a dovedit vedeta toamnei trecute, iar cererea a fost cu mult peste recolta naţională.
2. Porumbul dulce
Mai pretenţios decât porumbul obişnuit, soiul dulce îşi scoate banii pentru cei care nu dispun de suprafeţe mari de cultivat. Știuleţii se vând cu bucata în pieţele agroalimentare, putând fi consumaţi până târziu, iar cei care au recolte bune pot livra produsele fabricilor de conserve.
Fermierii din Vestul ţării spun că antreprenorii unguri vin şi le cumpără toată recolta pentru producţia porumbului dulce la cutie.
3. Aronia
Micie boabe negre-albăstrui au atras atenţia consumatorilor români, iar cererea a crescut odată cu notoritatea acestor noi fructe. Se cumpără sucuri de aronia, boabe uscate sau chiar ”trase” în ciocolată. Conţinutul mare de antioxidanţi atrage ca un magnet cumpărători de pe segmentul alimentaţiei sănătoase şi bio.
Înfiinţarea unui hectar de aronia costă undeva la 6.000 de euro, iar investiţia se recuperează în doi ani după ce plantaţia intră pe rod. Ba chiar, se obţine şi ceva profit.
4. Lavanda
În prezent, cel mai cunoscut fermier de lavandă din România, Ioan Iakob, obţine un profit de 8.000 de euro la hectar, iar cererea este de câteva ori mai mare decât poate el să livreze. Aşa că loc ar mai fi pe piaţă, cererea venind atât din ţară, cât şi din străinătate.
5. Porcii Mangaliţa
Rasele tradiţionale revin în forţă, iar ”porcul-somon” a reînceput să fie foarte căutat mulţumită cărnii sale ceva mai sănătoase. Începând din acest an, crescătorii acestei rase primesc subvenţie pentru a se sprijini revenirea Mangaliţei, iar cumpărătorii fac coadă la uşa fermelor. În ultimul an, cererea de ”porc-somon” s-a triplat!
Citeşte mai mult pe financiarul.ro.