Deși este un instrument de comunicare extrem de util și eficient, WhatsApp nu a fost imun la acțiunile infractorilor cibernetici, care profită de popularitatea aplicației pentru a comite diferite tipuri de fraude. Din ce în ce mai des, autoritățile avertizează cu privire la tacticile elaborate folosite de escroci pentru a păcăli utilizatorii neatenți, inclusiv trimiterea de email-uri și mesaje care conțin link-uri sau informații false destinate să inducă în eroare.
De exemplu, organizații precum OCU (Organizația Consumatorilor și a Utilizatorilor) a atras atenția asupra diferitelor forme de escrocherii prin aplicații precum WhatsApp, conform ideal.es.
Unii indivizi folosesc tehnica unui mesaj fals de verificare, însoțit de un link fraudulos. Alții preferă să abordeze posibili destinatari cu oferte de muncă atrăgătoare sau să se prezinte sub identitatea unor entități cunoscute. Toate aceste încercări de fraudă sunt disimulate sub aspectul unui mesaj obișnuit pe WhatsApp, care la prima vedere nu prezintă semne clare de pericol. Astfel, schema de înșelăciune poate fi detectată de beneficiar în rare cazuri, cu excepția situației în care de la început identifică un expeditor suspect, nedirect din lista sa de contacte.
Având în vedere vulnerabilitatea unor aplicații și platforme online, precum și importanța consolidării sistemelor de securitate, WhatsApp a decis să-și îmbunătățească măsurile de protecție. Prin criptarea conversațiilor și introducerea de noi funcții de blocare pentru destinatarii suspecti sau mesajele spam, platforma se angajează să ofere un mediu online mai sigur pentru utilizatorii săi. Astfel, pentru a minimiza riscurile pentru utilizatori, WhatsApp a dezvoltat o nouă funcție menită să combată vulnerabilitățile întâlnite în comunicarea online.
Este vorba despre blocarea rapidă a contactelor și a mesajelor care nu fac parte din agenda ta. Această opțiune de blocare este întotdeauna însoțită de un mesaj care avertizează utilizatorul că expeditorul nu este înregistrat în baza ta de date. La fel și opțiunea „instrumente de securitate” unde puteți accesa mai multe informații despre aceasta. Imediat ce apare avertismentul, aplicația vă permite să alegeți între două opțiuni, blocare instantanee sau adăugare la contacte. În majoritatea cazurilor poți alege această opțiune fără să deschizi măcar aplicația și direct din notificarea mesajului.
Cum se utilizează această nouă funcție?
1. După ce primiți mesajul de la un contact necunoscut, îl puteți bloca apăsând lung pe notificare, direct din pagina de blocare.
2. După acțiunea anterioară, se va afișa o fereastră în care puteți continua cu blocarea sau puteți răspunde la mesaj.
3. Dacă nu sunteți sigur de expeditor și doriți să blocați mesajele acestuia, trebuie pur și simplu să alegeți această opțiune. În acest fel, persoana respectivă nu vă va putea contacta.
4. Dacă pe lângă blocare vreți să raportați mesajul și numărul, puteți alege opțiunea „blochează și raportează”. În acest din urmă caz, pe lângă faptul că nu va putea primi niciun mesaj de la acel utilizator, WhatsApp va putea accesa conversația, identifica utilizatorul respectiv și va decide dacă suspendă contul sau nu.
Ce se întămplă dacă nu semnezi procesul verbal întocmit de poliția rutieră. Un judecător explică