Eurodeputatul PNL Renate Weber a declarat vineri, pentru NewsIn, că motivele enumerate de preşedinte pentru refuzul numirii Noricăi Nicolai nu intră în categoria criteriilor legale pe care şeful statului le poate invoca, în urma deciziei CCR, pentru a argumenta nesemnarea decretului.
Europarlamentarul PNL a subliniat că încadrarea acuzaţiilor la adresa Noricăi Nicolai între "condiţiile legale" reprezintă doar o "interpretare a preşedintelui", o "speculaţie", care însă nu este susţinută juridic. "În continuare preşedintele nu respectă decizia CCR în cazul Cioroianu", a subliniat Renate Weber, care a adăugat că, în opinia sa, numai CCR poate să rezolve această situaţie.
Weber a explicat că ceea ce a invocat vineri preşedintele sunt tot chesiuni care ţin de "imagine", pe când condiţiile legale, la care face referire decizia Curţii Constituţionale în cazul Cioroianu, sunt unele strict cuantificabile şi aplicabile tuturor. În acest sens, eurodeputatul PNL a dat exemplul criteriului cetăţeniei ori al existenţei unei condamnări, eventual cuplat cu interzicerea exercitării unor drepturi.
Renate Weber a subliniat că preşedintele utilizează tot argumente care sunt, de fapt, chestiuni de imagine. Eurodeputatul PNL a dat ca exemplu cazul lui Daniel Morar, despre care a precizat că a instrumentat un dosar, ulterior atacat la CEDO, în urma căruia statul român a fost obligat să plătească despăgubiri, dar o astfel de situaţie nu l-a împiedicat, la vremea respectivă, pe Băsescu să fie de acord cu numirea acestuia ca şef la DNA.
Weber a completat că nu ar fi crezut că va fi nevoie de o nouă decizie a CCR care să explice situaţia, când cea dată în cazul Cioroianu a fost clară, în sensul să preşedintele nu are drept de veto.
Administraţia Prezidenţială a dat astăzi publicităţii o serie de informaţii despre erori de procedură pe care le-ar fi săvârşit Norica Nicolai ca procuror, adică anchetarea unei persoane nevinovate, dar şi date despre un conflict de interese,adică reprezentarea unui cetăţean străin, lucru neconform.