Potrivit surselor citate, consilierul prezidențial pe securitate, John Bolton, va informa Rusia săptămâna viitoare despre decizia SUA. Motivul? Încălcările repetate de către Rusia ale acestui tratat.
Din 2014, SUA acuză Rusia de încălcări ale tratatului INF, iar Washingtonul a impus sancţiuni cu scopul de a presa Rusia să se conformeze. Dar în contextul celorlalte sancţiuni menite să pedepsească Rusia pentru anexarea Crimeii şi agresiunea militară din estul Ucrainei, măsurile cu privire la INF nu par să fi avut vreun efect.
În anul 1987, Tratatul INF a interzis toate rachetele cu o rază de acţiune între 500 şi 5.000 de kilometri. Tratatul a mai interzis de asemenea rachetele de croazieră Pershing, de fabricaţie americană, care au fost dezvoltate de SUA şi Germania şi pe care Rusia le vedea drept o ameninţare serioasă.
Rusia, la rândul său, a acuzat SUA de o presupusă încălcare a Tratatului INF prin amplasarea în România a componentelor scutului anti-rachetă, în ciuda faptului că atât Washingtonul, cât și Bucureștiul au demonstrat că interceptorii balistici (fără încărcătură) de la Deveselu nu pot stopa arsenalul ofensiv al Moscovei, fiind destinați contracarării amenințărilor din Orientul Mijlociu și Coreea de Nord. Kremlinul a amenințat în repetate rânduri că România va suferi ”consecințe” ca urmare a amplasării scutului anti-rachetă, în ciuda evidențelor că acest scut nu este îndreptat contra Rusiei, scrie g4media.ro.