Printre schimbările care i-au indignat pe procurori se află interdicția de a face declarații publice cu privire la anchete și procese, precum și propunerea ca audierile martorilor să se facă de față cu inculpații. Criticii sunt de părere că acest fapt i-ar intimida pe martori.
Alte propuneri includ interzicerea probelor video sau audio ca probe în ancheta penală, mai scrie Washington Post.
Agenția însărcinată cu combaterea crimei organizate și terorismului a declarat joi că 1.200 de cazuri de trafic de droguri ar putea fi compromise dacă amendamentele depuse în Parlament vor fi adoptate.
Șefa parchetului anti-corupție, Laura Codruta Kovesi a declarat că, în cazul în care schimbările vor trece în Parlament, "nu vom mai putea să investigăm cazurile de corupție".
Și președintele Klaus Iohannis, scriu jurnaliștii americani, a criticat schimbările la justiție ca fiind luate în prea mare viteză. Iohannis le-ar putea retrimite în Parlament, mai scrie Washington Post.
La sfârșitul lunii noiembrie, același cotidian prestigios din capitala Americii a relatat în termeni critici reacția oficialilor de la București la comunicatul Departamentului de Stat al SUA.
În timp ce la București parlamentarii PSD vorbeau despre mesajul unui "funcționar" de la Departamentul de Stat, Washington Post scria despre "poziția SUA", care este "expediată" de liderii coaliției de stânga din România.
Publicația Washington Post amintea atunci că Departamentul de Stat al SUA a cerut Parlamentului României să "respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției." România a fost lăudată în ultimii ani pentru eforturile de a diminua corupția de la nivel înalt, mai scrie cotidianul american.
"Totuși, guvernarea de stânga de la București vrea acum să peticească sistemul justiției într-un mod în care ar slăbi eforturile anti-corupție și ar proteja figurile de rang înalt în fața justiției", se spunea în articolul Washington Post.