Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania, potrivit Realitatea TV. Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 de milioane de oameni din cei 5,34 de milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune.
,,Ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică", a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniștrii săi.
În schimb, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat, aseară, într-un discurs televizat, că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independență. El a calificat ceea ce s-a întâmplat în Catalonia drept un atac la statul de drept. Rajoy a spus că toți spaniolii au putut vedea că statul de drept își menține forța și acționează cu toate resursele legale și eficient în fața oricăror provocări.
,,Nu putem permite ca progresul din ultimii 40 de ani să fie înlocuit prin șantaj", a mai afirmat premierul Rajoy, citat de The Independent. ,,Astăzi avem motive să credem în democrația noastră. Îmi declar disponibilitatea la dialog în termenii legii", a adăugat el.
În Barcelona, mulțimea care i-a urmărit discursul pe un ecran a reacționat vehement când acesta a spus că majoritatea catalanilor nu au dorit să participe la referendum.
Peste 15.000 de poliţişti şi reprezentanţi ai gărzii civile au primit ieri ordine clare să împiedice votul pentru independenţa Cataloniei. Au intrat în secţiile de votare, au confiscat urne şi buletine de vot şi i-au evacuat pe oameni.
Tensiunile au început în momentul în care catalanii s-au opus şi au încercat să îşi apere dreptul de a vota. Polițiștii au lovit pe cine au apucat, tineri, oameni în vârstă, femei sau animale. Forţele de ordine au folosit inclusiv armele şi au tras cu gloanțe de cauciuc.
Aproape 5 milioane și jumătate de alegători au fost chemaţi la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei. Scrutinul a fost declarat ilegal de Madrid, iar orice voluntar din secţiile de votare riscă o amendă de până la 300.000 de euro.
Instituţia Avocatul Poporului din Catalonia a anunţat va face plângere la Consiliul European, pentru modul în care a acţionat guvernul spaniol. Iar autorităţile locale dau vina, pentru incidentele din regiune, pe premierul Mariano Rajoy, căruia îi cer demisia.
În provincie a mai fost organizat un referendum în noiembrie 2014, care a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională. La acel moment, 2,2 milioane dintre cei 5,4 milioane de alegători eligibili au participat şi aproximativ 80% au fost în favoarea independentei.
Catalonia, teritoriu unde locuiesc 7,5 milioane de cetăţeni care vorbesc propria limbă, este una dintre cele mai bogate regiuni spaniole.