Anestezicele atât de necesare oricărui medic stomatolog, nu se mai găsesc în farmacii şi nimeni nu are o explicaţie pentru criză apărută subit.
"Am rămas cu 3 fiole, atât mai am şi sunt disperată. Ce vom face de azi înainte? Vom opera pe viu? La farmacie nu se mai aduc şi dacă se întâmplă să aducă, au foarte puţine şi se epuizează în câteva minute. Sunt liste de aşteptare, aşa ceva nu am mai întâlnit de când sunt stomatolog", a povestit un medic din Ploieşti, citat de ph-online.ro.
Situaţia a fost confirmată şi de alţi stomatologi, dar şi de reprezentanţi ai farmaciilor, care spun că singurul anestezic aflat în stoc este Xilină, substanţă prea slabă pentru intervenţiile care necesită o anesteziere de 2-3 ore.
Ce este anestezia?
Anestezia în practică stomatologică se poate împărţi în două mari clase, cum ar fi, anestezia regională sau loco-regională şi anestezia generală, scrie doctoruldedinti.info. Anestezia regională are ca scop inhibarea reversibilă a durerii într-o anumită zonă a organismului pentru o perioadă bine determinată de timp. Acest lucru este posibil prin injectarea unei cantităţi exacte de anestezic la nivelul ţesuturilor respective, scrie
Anestezia de contact sau anestezia topică este primul tip din clasa anesteziilor regionale. Aceasta constă în aplicarea substanţei anestezice pe suprafaţa mucoaselor prin pulverizare sau badijonare. Efectul se va realiza prin difuzia anestezicului la nivelul terminaţiilor superficiale şi va dura aproximativ 10-15 minute.
Există situaţii particulare în care se preferă anestezia generală sau sedarea pacientului, atunci când acesta prezintă o stare de anxietate sau nu poate coopera. Substanţele anestezice se administrează fie intravenos, fie inhalator (prin intubaţie traheală), iar efectele obţinute sunt: dispariţia durerii, starea de inconştienţă şi relaxarea musculară. Spre deosebire de anestezia generală, sedarea presupune diminuarea conştienţei, nu supresia acesteia.
Lipsa durerii, cea mai importantă problemă
Problema lipsei durerii în stomatologie este un aspect important, atât din punct de vedere medical, cât şi uman. Analgezia constă în absenţa durerii. Anestezia generală este o stare caracterizată prin absenţa conştienţei, persistenţa, la care se adaugă analgezia şi relaxarea musculară. Sedarea sau analgezia relativă este cea mai frecvent utilizată şi cea mai sigură metodă de sedare în stomatologie, scrie sfatulmedicului.ro.