Potrivit Moscow Times, care citează corespondenții militari Z ruși, oficial, Gherasimov rămâne în funcția de șef al Statului Major al Rusiei, dar se spune că "nu are nicio implicare în războiul din Ucraina".
Canalele de Telegram Z susțin că puterile lui Gherasimov au fost transferate generalului-colonel Mihail Teplinsky, care a devenit comandant al Forțelor Aeropurtate Ruse acum un an. Din aprilie, Teplinsky a ocupat și funcția de comandant adjunct al grupului rus care luptă împotriva Ucrainei.
Motivul pentru care Gherasimov a fost demis vine în urma atacului pe care liderul Wagner, Evgheni Prigojin, l-a făcut asupra Moscovei. Surse spun că bucătarul lui Putin ar fi comandat demisia sa. În plus, Prigojin ar fi insistat și asupra demiterii ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu.
Serviciile de informații occidentale consideră că Prigojin a plănuit să-i captureze pe Șoigu și Gerasimov în timpul încercării de rebeliune armată.
Schimbări dese la conducerea armatei lui Putin în Ucraina
În timpul războiului din Ucraina, Putin a schimbat de cel puțin patru ori comandantul armatei trimise să cucerească Ucraina, iar cine a condus invazia în primele săptămâni rămâne neclar, conform ISW. Experții au scris că probabil președintele rus dorea să-și asume o "victorie dramatică pe care o aștepta".
În aprilie anul trecut, gruparea rusă era condusă de Aleksander Dvornikov, dar după două luni a fost înlocuit de Ghenadi Jidko, care a fost demis în octombrie, la scurt timp după ce regiunea Harkov a fost cedată.
Serghei Surovikin a fost numit în locul său și a fost remarcat pentru lansarea unor lovituri masive de rachete asupra infrastructurii energetice. A rămas în funcție până în ianuarie, când a fost înlocuit de Gherasimov, care acum urmează să cedeze locul lui Teplinski.
În perioada februarie 2022 - mai 2023, Putin a înlocuit cel puțin 17 comandanți de rang înalt ai trupelor, conform calculelor experților de la Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW).
De-a lungul acestui interval, Putin a efectuat patru schimbări de comandant în cadrul Districtului Militar de Vest. Inițial, funcția a fost ocupată de Alekander Juravlev, apoi, în iunie anul trecut, a fost înlocuit de Andrei Sicevoi. Două luni mai târziu, postul a fost preluat de Roman Berdnikov, iar în octombrie, acesta din urmă a fost înlocuit de Serghei Kuzovlev, care a rezistat în această poziție doar două luni. La sfârșitul lunii decembrie, Serghei Kuzovlev a fost înlocuit de Evgheni Nikiforov.
De asemenea, Putin a efectuat trei schimbări de comandant în cadrul Districtului Militar de Est (VVO). În mai anul trecut, Aleksander Ceaiko, care a condus o tentativă nereușită de a cuceri Kievul, a fost demis. A fost urmat de Ghenadi Jidko, care a fost ulterior înlocuit de Rustam Muradov. Acesta din urmă a fost concediat în martie, după o ofensivă eșuată la Ugledar, unde două brigăzi de infanterie marină de elită au fost distruse în câmpurile minate.
Comandanții districtelor militare Sud și Central s-au schimbat de două ori, conform calculelor ISW. În prezent, Districtul Militar de Sud este condus de Serghei Kuzovlev, iar Districtul Militar Central este condus de Andrei Mordvicev.
Experții ISW au scris că deciziile lui Putin, care, lipsindu-i experiența militară, a început să se implice direct în planificarea militară și a demis succesiv generali care nu au adus victoria, au "divizat" și "dezorganizat" structurile de comandă ale armatei.