Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a declarat vineri că invazia Rusiei în Ucraina a marcat „o profundă scindare în istoria Europei după sfârşitul războiului rece”, chiar dacă propria ei moştenire intră sub un nou con de lumină, pe fondul atacului Rusiei, relatează Reuters, potrivit Rador.
Rachetele ruseşti au căzut și vineri peste Kiev şi alte oraşe din Ucraina, în a doua zi a invaziei. Ucraina susține că Putin urmărește răsturnarea guvernului. După apelul lui Volodimir Zelenski la adresa lui Vladimir Putin și a liderilor occidentali, a fost dat un prim semnal pro-negocieri pentru a pune capăt războiului. Este posibil ca discuțiile să aibă loc la Minsk, în Belarus, condus de Lukașenko, aliatul lui Putin. Tot vineri, liderii europeni decid sancțiunile drastice, cerute deja insistent de Zelenski.
Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, până în decembrie 2020, care s-a născut şi a trăit în fosta Germanie comunistă, şi vorbeşte fluent limba rusă a reușit să mențină ani de zile o relație bună cu liderul de la Kremlin. A fost considerată interlocutorul-cheie occidental al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că urmăreşte desfăşurarea evenimentelor „cu mare îngrijorare şi compasiune”.
„Cu cea mai mare îngrijorare urmăresc evoluţia situaţiei în urma noului atac, care urmează celui din 2014 (împotriva Crimeei), al Rusiei conduse de preşedintele Putin împotriva integrităţii teritoriale şi suveranităţii” Ucrainei, scrie Merkel într-o declaraţie difuzată de Reuters.
„Această încălcare flagrantă a dreptului internațional nu are nicio justificare şi o condamn cu cea mai mare fermitate”, mai scrie Merkel, care a întreţinut relaţii foarte strânse, dar foarte dificile, cu Vladimir Putin pe când era cancelar.
Fostul cancelar a mai spus că sprijină pe deplin toate eforturile succesorului său, Olaf Scholz, şi pe care le fac aliaţii Germaniei pentru a trage la răspundere Rusia pentru acţiunile sale.
Berlinul şi Moscova au avut numeroase „ciocniri” pe mai multe teme în ultimii ani - de la atacuri cibernetice atribuite Rusiei care au vizat instituţii germane, inclusiv Cancelaria, la scandaluri de spionaj până la spitalizarea în Germania a celui mai fervent critic putinist Aleksei Navalnîi, otrăvit cu Noviciuk. Cu toate acestea, fostul cancelar a încercat să menţină relaţii strânse cu Kremlinul în cele patru mandate pe care le-a avut în fruntea Germaniei, scrie presa.
În prezent, Merkel este foarte criticată de presa germană, care îi atribuie un eşec usturător al diplomaţiei „binevoitoare” cu Moscova din ultimi ani.
În săptămânile premergătoare plecării sale, Merkel a încheiat un acord cu administrația Biden pentru a permite Rusiei finalizarea controversatului proiect Nord Stream 2, pentru aducerea de gaze în Germania. Fostul cancelar german declara în septembrie 2021 că Ucraina trebuie să rămână o țară de tranzit pentru exporturile rusești de gaze naturale, afirmații făcute în timpul turneului pri ncapitalele europene înainte de a-și părăsi mandatul. Nou gazoduct urma să redirecționeze exporturile rusești de gaze prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și privând Kievul de aproape 2 miliarde de dolari pe an. Proiectul, însă, a divizat Europa. Iar acum, certificarea sa a fost blocată pentru sancționarea lui Vladimir Putin după ce a invadat Ucraina.