Discursul liderului de la Kremlin a început cu o serie de acuzații la adresa Vestului, susținând că "operațiunea specială" din Ucraina a fost o consecință a unor acțiuni cu impact negativ inițiate în ultimii ani de puterile occidentale, în special de Statele Unite, despre care a afirmat că au ajuns "să se considere dumnezei pe pământ, fără nicio datorie".
„Sancțiunile sunt o sabie cu două tăișuri, iar ideologii care le lansează sunt și ei victime”, a adăugat el.
„Pierderile globale cauzate de aceste sancțiuni ar putea depăși 400 de miliarde de dolari în acest an. Inflația a depășit 20% în unele regiuni”, a afirmat Vladimir Putin.
Blitzkrieg-ul economic împotriva Rusiei nu avea nicio șansă de reușită încă de la început
„Ar fi o greșeală să crezi că în timpul acestor schimbări tumultoase, poți pur și simplu să stai deoparte.
Se pare că elitele conducătoare din anumite țări occidentale se bazează tocmai pe aceste iluzii, alegând să ignore ceea ce este evident, jucând în mod constant cu fantomele trecutului. Ele cred că dominația Occidentului și a politicii și economiei globale este o constantă – dar nimic nu este etern”.
„Rusia cu siguranță nu este de vină, chiar dacă (Occidentul - N.R.) încearcă să dea vina pe noi, pentru tot ceea ce se întâmplă în economia mondială”.
PUTIN: Criza cerealelor, provocată de SUA
Liderul rus a reafirmat, la forumul economic de la Sankt Petersbug, că actuala criză a cerealelor n-ar fi fost provocată de războiul din Ucraina, de distrugerea infrastructurii și situația incertă din Marea Neagră, ci de faptul că Statele Unite au alimentat majorarea prețurilor prin emiterea de masă monetară fără acoperire, tocmai cu scopul de a acapara alimentele de pe piețele globale.
Putin a declarat că Rusia este pregătită să își sporească exporturile de cereale și îngrășăminte și că Rusia va trimite exporturi de alimente în Africa și Orientul Mijlociu.