„Ne îndreptăm către 1600 de paturi, dar avem limitări cu resursa umană, nu e ceva ce putem schimba de pe o zi pe alta. Personalul medical are nevoie de o gură de aur, de aceea trebuie să respectăm toate regulile”, a explicat, marți, la Parlament, ministrul Vlad Voiculescu.
Numărul paturilor ATI a scăzut în ultimele săptămâni, astfel încât luni în Capitală nu mai era niciun loc liber, anunțul fiind făcut de secretarul de stat Raed Arafat, luni, după o ședință la Ministerul Sănătății pe tema majorării numărului de paturi de la Terapie Intensivă. Discuția a avut loc în urma transmiterii crescute comunitare a coronavirusului, deci și înmulțirea cazurilor de COVID-19 de la o zi la alta, datorată și prezenței tulpinii britanice, mai contagioasă, devenită dominantă deja pe teritoriul României. Ședința a fost organizată la solicitarea premierului Florin Cîțu după criza locurilor de la ATI.
Marți, 16 martie, a fost raportat cel mai mare număr de infectări zilnice, peste 6.000 - număr-record înregistrat în acest an, și peste 1.200 de pacienți internați la ATI, la fel cum se raporta anul trecut, în luna noiembrie în valul care aproape a copleșit spitalele din țară. Date actualizate despre evoluția epidemiei de coronavirus în România pot fi urmărite AICI: https://www.realitatea.net/coronavirus
Întrebat de reporteri cum au apărut astăzi, ca număr, paturile de ATI pe care le-a anunțat, ministrul Vlad Voiculescu a replicat că „nici măcar un singur pat ATI nu a dispărut ca prin magie”.
„Numărul de paturi de la Terapie Intensivă este dinamic. Nimeni nu a desființat un pat de ATI în această țară. Nu s-a redus numărul de paturi”, a declarat ministrul Sănătății și a explicat și de ce numărul pentru pacienții COVID poate să scadă de la o zi la alta: „Dacă într-un spital există un pat raportat pentru pacienți COVID-19 și in același timp există o operație la neurochirurgie , și este infectat (pacientul - n.red.), atunci patul nu mai e disponibil pentru transferul pacienților, în acest sens spun că lucrurile se pot schimba”.
Ministrul Sănătății a anunțat că numărul de paturi de Terapie Intensivă a fost extins cu 190, iar 40 dintre acestea sunt în plus pentru Capitală și a mai precizat că „este ceea ce se poate în acest moment, dar nu e așa de simplu. Nu e vorba doar de infrastructură, e vorba și de resursa umană”.
Întrebat de reporteri ce soluții are, ca ministru al Sănătății, pentru mărirea capacității de Terapie Intensivă, în condițiile în care secțiile sunt pline cu pacienți COVID-19, Vlad Voiculescu a spus că „exact asta fac de dimineață până seara. Ieri am avut teleconferință cu spitalele din București și Ilfov, s-a putut extinde numărul de paturi de ATI cu aproape 190 în toată țara, aproape 40 de paturi în București”.