O echipă de cercetători ai Universităţii suedeze din Göteborg a administrat vitamina E şoarecilor cu cancer la plămâni în fază incipientă, observând ulterior că boala s-a răspândit mai rapid, iar animalele au murit de două ori mai repede decât se aşteptau, informează Mediafax, citând dailymail.co.uk.
Experimentele reluate pe celulele umane au confirmat descoperirea. Ulterior, şoarecilor li s-a administrat un al doilea medicament, un tip de antioxidant utilizat pentru tratarea maladiilor pulmonare asociate cu fumatul, cercetătorii observând că efectul de accelerare a fost acelaşi.
Pentru organismul sănătos, vitamina E şi alţi antioxidanţi au proprietăţi protectoare, deoarece distrug moleculele dăunătoare denumite radicali liberi. Oamenii de ştiinţă consideră însă că antioxidanţii ar putea de fapt să "hrănească" boala, după ce cancerul a început deja să se dezvolte, dezactivând mecanismele naturale de apărare ale organismului.
Cercetătorii suedezi au precizat că au administrat vitamina E în aceleaşi cantităţi regăsite în suplimentele alimentare.
Aceştia au recomandat ca vitamina E, precum şi suplimentele cu vitamina A şi C să fie "folosite cu prudenţă" de fumători, pacienţi cu cancer pulmonar şi cu bronşită, emfizem pulmonar şi alte afecţiuni cronice asociate cu fumatul, precizând că este încă devreme să afirme cu certitudine că aceste substanţe accelerează şi răspândirea altor forme de cancer.