Procesul pe fond în care șapte agresori din Văleni au fost judecați pentru că ar fi violat o tănără de 18 ani, în noiembrie 2014, a fost suspendat vineri de trei ori. Aproximativ 300 de oameni s-au adunat, vineri dimineață, în fața Tribunalului din Vaslui. Printre cei adunați s-au regăsit atât susținători ai fetei agresate, cât și ai tinerilor acuzați de viol. Doar cinci dintre inculpați au fost prezenți în sala de judecată și victima, împreună cu mama ei.
UPDATE: 18.50. Sentinţa în cazul violului din Vaslui va fi dată luni, la ora 14.00.
UPDATE 18.00 : Procesul în cazul celor şapte tineri din Vaslui acuzaţi că au violat o fată de 18 ani s-a încheiat. La ora actuală, se pun concluziile, urmând ca după aceea cei şapte tineri să îşi primească sentinţa.
UPDATE 15,00: Procesul a fost pentru a treia oară suspendat.
UPDATE 14,00: Procesul a fost reluat.
UPDATE: 11,21: Procesul a fost suspendat, după ce avocatul unuia dintre agresori a depus o cerere de recuzare a judecătorului de ședință, motivând că magistratul s-ar putea lăsa influențat de 'presiunea mediatică excesivă' în pronunțarea unei decizii.
Ședința a durat mai puțin de o oră. Doi prieteni ai agresorilor au fost luați de jandarmi și duși la Poliție.
UPDATE 11,05: Avocata Mihaela Olaru a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, că cei șapte agresori nu avea ce să caute să fie lăsați în libertate și că judecătorul putea dispune prelungirea arestării lor preventive.
"Fiind o infracțiune care aduce atingere demnității, libertății, nu aveau ce să caute să fie lăsați în stare de libertate. Mi se pare o eroare gravă în care s-a aflat acel judecător când a hotărât acel lucru. Putea să hotărască prelungirea arestării lor preventive", a spus Mihaela Olaru.
Bilanț cutremurător al dosarelor penale pentru viol. În medie, anul trecut: şase violuri pe zi
UPDATE 10,29: Procesul a început. Doar cinci dintre inculpați sunt prezenți.
UPDATE 10,10: Cei care au venit să o susțină pe fată spun că își doresc să se facă dreptate și cei șapte agresori să ajungă după gratii.
"Sper să se facă dreptate. Părerea mea e că s-a defăimat prea mult Comuna Văleni. Dacă ar fi pățit fata mea așa ceva, mi-aș fi făcut dreptate singur. Trebuie să fie arestați. Să le dea pedeapsa maximă", a declarat un părinte pentru Realitatea TV.
"Peste 21 de ani să primească închisoare. Fata doar dacă va pleca de la Văleni o să uite. Comportamentul lor este foarte urât. O țară întreagă cunoaște Vaslui. Legea să își facă dreptate, pentru că fata este traumatizata și nu se mai poate duce la școală", a declarat o altă susținătoare a victimei.
În schimb, cei care au venit în fața Tribunalului pentru cei șapte agresori nu au dorit să dea declarații în fața camerelor și au afișat o atitudine sfidătoare, împingând microfonul reporterului Realitatea TV când a fost îndreptat spre ei.
După aproape zece luni de la comiterea violului, acuzaţii sunt în continuare în libertate, aflându-se sub control judiciar.
Până la această oră, agresorii nu au fost audiați, s-au prevalat de dreptul la tăcere și doar părinții victimei au dat declarații în fata anchetatorilor.
Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arestul Poliţiei a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte tineri. Prin acea decizie, instanţa i-a obligat pe cei şapte să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere, potrivit Mediafax.
De asemenea, cei şapte tineri au primit interdicţia de a părăsi satul Văleni, de a merge în baruri, la adunări publice şi în locuri de agrement, de a participa la manifestări sportive, culturale sau alte adunări publice şi de a deţine, folosi sau purta arme. Aceştia sunt obligaţi, de asemenea, să nu ia legătura cu tânăra, cu părinţii acesteia şi cu martorii din dosar.
În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri.
PIICJ a dispus, în 25 iunie, efectuarea unor verificări cu privire la modalitatea în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public în dosarul în care cei şapte tineri sunt judecaţi pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal, cauză aflată pe rolul Judecătoriei Vaslui. Verificările au fost iniţiate în urma eliberării din arest a inculpaţilor.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a trimis Inspecţiei Judiciare, în 27 iulie, raportul privind verificările în cazul fetei din judeţul Vaslui violate de şapte tineri, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraţilor, dispusă de inspectorii judiciari.
"Ca urmare a finalizării verificărilor efectuate, la data de 27 iulie 2015 a fost trimis la Inspecţia Judiciară documentul conţinând concluziile acestor verificări, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraţilor dispusă de către inspectorii din cadrul Inspecţiei", precizau reprezentanţii PICCJ.
Avocaţii a trei dintre cei şapte tineri au depus o cerere la Curtea de Apel Iaşi, cerând strămutarea procesului şi invocând presiunea mediatică asupra procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui şi asupra magistraţilor Judecătoriei Vaslui.
Primul termen privind solicitarea lui Silviu Ovidiu Burada, Silviu Avădani şi Petrică Ionuţ Bolboceanu a fost stabilit pentru 2 septembrie.