„Am venit la București după 8 ani și văd dezvoltarea din această perioadă, îmi felicit prietenii din România. Această dezvoltare justifică parteneriatul și intrarea României în Schengen.
Decizia în cadrul UE a fost greșită și ar trebui corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât de curând. Îmi asigur prietenii din România că pot conta pe acest subiect pe țara noastră.
Avem un război într-o țară vecină și cu România și cu Ungaria, avem o criză energetică, avem probleme cu prețurile, toate economiile europene luptă cu inflația. Liderii europeni au decis să se rupă de economia rusească. În acest timp, în Statele Unite avem o serie de măsuri de protejare a economiei cum nu am mai văzut în trecut.
Ursula von der Leyen: Întoarcem spatele Rusiei, mergem pe energie verde. Cele două țărmuri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape
Istoria economiei europene când importam energie și materii prime ieftine din Rusia s-a terminat. Dorim să avem creștere economică și securitate. Nu avem o strategie nouă, dar noi, liderii, trebuie să ne asigurăm că vom asigura popoarelor noastre securitate energetică.
Suntem aici, împreună, pentru că am fost de acord să identificăm noi surse de energie regenerabilă pentru Europa. Dar rămâne doar un vis până când vom avea condiții efective pentru a realiza conexiunile.
Avem în jurul Europei astfel de surse, regiunea Mării Caspice este o astfel de regiune cu resurse, de accea, CE a acordat atenție Azerbaidjanului și am dezvoltat colaborarea. Noi, în Ungaria suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiție strategică unică, pentru că este tot mai important să fim inovativi”, a declarat premierul Ungariei - Viktor Orban despre acordul energetic semnat sâmbătă la București.
Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, față în față cu Ursula von der Leyen, la București - Acord crucial în energie pentru România
„Ne pregătim să construim cel mai lung cablu submarin de transport al energiei.
Dacă aș fi cu 30 de ani mai tânăr aș spune că trebuie să fii rock and roll să construiești un asemenea cablu pe sub mare", a mai declarat Orban.
Viktor Orban, prima vizită a premierului Ungariei după discursul rasist din vară
Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află sâmbătă în România. Cel care s-a văzut de 11 ori anul acesta cu cancelarul Austriei e așteptat la Palatul Cotroceni. Este prima vizită în România a premierului Ungariei - Viktor Orban, după ce în vară discursul rasist susținut la Băile Tușnad a provocat reacții vehemente din partea politicienilor români, inclusiv președintele Iohannis, dar și a liderlor europeni.
Considerat unul dintre cei mai naționaliști lideri din UE, Orban a vorbit la sfârșitul lunii iulie de „amestecul raselor europene cu cele noneuropene”. Atunci, premierul ungar a respins viziunea unei societăţi "multietnice": "Nu vrem să fim o rasă mixtă", care să se amestece cu "non-europeni", a spus Orban, făcând un fel de aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist. Declarațiile controversate i-au atras critici dure din partea comunităţii evreieşti dar şi demisia unei consiliere, care, ulterior, a revenit asupra deciziei.
Și declarațiile recente ale cancelarului austriac Karl Nehammer au fost asemănate cu ale premierului Viktor Orban, din cauza discursului similar pe tema migranților. Nehammer a făcut declarații antimigranți în această săptămână, în contextul refuzului admiterii României în Spațiul Schengen. Acesta a cerut, ca și Orban, construirea unor garduri la frontiere pentru oprirea migranților.