Negocieri favorabile pentru aderarea României la Spațiul Schengen, impuse de SUA
Austria ar putea fi de acord cu o aderare treptată a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, într-o primă etapă fiind vorba despre eliminarea controalelor în aeroporturi, scrie cotidianul austriac Der Standard.
De la refuzul subit de acum un an al Austriei prin veto-ul impus la Consiliul JAI din 8-9 decembrie, diplomația română a purtat continuu discuții pentru o soluție privind aderarea României la Schengen. Iar primele succese sunt evidente în prezent, menționează publicația austriacă.
Scenariul privind aderarea treptată a României și Bulgariei la Schengen a fost confirmat chiar de ministrul de Interne austriac Gerhard Karner (ÖVP) pentru publicația Kurier.
Chiar dacă Guvernul de la Viena a blocat votul luni de zile, acum Olanda, care era doar împotriva Bulgariei, dar nu împotriva aderării României la Schengen, ar putea ridica veto-ul dat anul trecut. Iar Austria ar rămâne singură, mai notează Der Standard.
Decisive pentru renunțarea la poziția Austriei contra aderării României și Bulgariei au fost discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O\"Brien, cu politicienii de la Viena, mai scrie Der Standard, adăugând că România este un important aliat al SUA în Europa de Est. În plus, premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire și cu fostul diplomat Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial Evreiesc în cadrul vizitei sale de lucru în SUA.
PAȘII PENTRU ADERAREA ROMÂNIEI ȘI BULGARIEI LA SCHENGEN - politica de migrație și azil
Următorii pași în cursa României și Bulgariei în Schengen urmează să fie stabiliți la începutul acestei săptămâni, luni și marți, la Forumul de la Salzburg, în cadrul întâlnirii miniștrilor de interne ai UE la Brdo, Slovenia. Se așteaptă ca Austria să impună drept condiție creșterea de trei ori a misiunii Frontex la granița Bulgariei, ceea ce presupune mai mulți bani europeni pentru protecția infrastructurii frontierelor, comentează Der Standard. Iar monitorizarea frontierelor navale, pe Dunăre, va continua, potrivit publicației austriece.
Totuși, această situație se negociază încă. Iar Bucureștiul este deja pregătit să preia înapoi solicitanții de azil care au călătorit prin România, conform noului Regulament privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație - Regulamentul Dublin, mai notează presa austriacă.
Deși Austria și-a justificat veto-ul pe Schengen susținând că prea mulți migranți vin în Austria, Bucureștiul a subliniat că maximum două procente dintre migranți au călătorit prin România, ceilalți au venit prin Serbia și Ungaria.
România speră ca în martie 2024 să fie eliminate controalele pe aeroporturi, apoi aderarea completă în Schengen, în toamna anului viitor - Poziția Olandei și Austriei, decisive
Presa austriacă notează că Bucureștiul speră ca în martie să fie ridicate controalele pe aeroporturi și apoi controalele la frontierele naționale în toamna anului 2024, după alegerile din Austria. Ridicarea controalelor este și în interesul companiilor austriece, pentru că pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la granițe, mai observă Der Standard.
Premierul Marcel Ciolacu a scris pe Facebook: "Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția față de spațiul Schengen", amintește publicația austriacă.
Însă totul depinde acum de modul în care decide Olanda dar și dacă Austria va fi de acord cu aderarea completă la Spațiul Schengen a României, implicit și a Bulgariei, în următoarele câteva luni, este concluzia Der Standard.