Prin această acțiune, autoritățile își doresc să crească rata de vaccinare. Valeriu Gheorghiță a transmis un mesaj în limba romani, iar ministrul Sănătății va avea un consilier onorific de etnie.
„Nu te teme! Nu e nimic rău! Hai să facem vaccinul!”, este mesajul transmis de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, comunităților de romi din țara noastră. Acesta îi îndeamnă pe oameni să meargă să se vaccineze și susține că acest gest poate face diferența dintre viață și moarte.
Cei mai mulți oameni de etnie romă locuiesc în mediul rural, acolo unde informațiile despre vaccin sunt foarte puține. Iar pentru a crește rata de vaccinare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și coordonatorul campaniei de vaccinare au răspuns la întrebări despre vaccinare.
Aceștia recomandă imunizarea în special a bolnavilor cronici. Pe de altă parte, oamenii au cerut acces la serviciile medicale.
„Un corp care este bolnav, mult mai greu luptă cu o boală nouă care îl lovește. Deci, un corp care este hipertensiv, diabetic, are alte probleme și este lovit de virusul SARS-CoV-2 face față mai puțin eficient decât un corp pregătit. Vaccinul pregătește corpul pentru o luptă cu virusul”, a precizat Raed Arafat.
„Romii din comunități să beneficieze de serviciile medicale mai întâi, să aibă o legătură directă cu medicii și acesta este unul dintre motivele pentru care astăzi există o reticență majoră prin faptul că oamenii din comunitatea romă nu se prezintă la spitale. În spitale, când au ajuns, au fost disriminați”, a explicat Florin Motoi, reprezentant al comunității rome.
Campania de informare va continua și cu ajutorul echipelor mobile care vor merge, împreună cu autoritățile din casă în casă.
„Să desemnați o persoană din partea dumneavoastră, care să fie consilier onorific la Ministerul Sănătății cu care să ținem legătura încât să mergem în comnități”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a avut și un mesaj pentru oameni, în contextul în care se apropie sărbătorile de iarnă: să respecte regulile de protecție și să se testeze înainte de a merge la masa de Crăciun dacă își vizitează rudele.