De mai multe zile, medicii rezidenți catalani și medicii de la 112 Madrid sunt în grevă. La proteste li s-au alăturat și personalul medical din mai multe unități sanitare.
Protestatarii reclamă lipsa personalului din spitale și starea de extenuare în care au ajuns. Rezidenții acuză guvernul catalan că îi exploatează și cer majorarea salariilor proporțional cu munca depusă.
De la debutul pandemiei, peste 50.000 de medici spanioli s-au infectat cu noul coronavirus. Mulţi angajaţi din sistemul sanitar suportă acum efectele psihologice, la fel cum s-a întâmplat acum un secol, mai spun protestatarii.
”Noi am crezut din prima zi că pentru asta ne-am făcut medici şi infirmieri. Şi ne-am luptat, nu cu curaj, ci mai degrabă cu entuziasmul dat de faptul că noi pentru asta ne-am pregătit. Acum am văzut că e un maraton şi începe să aibă efecte la nivel psihologic. Epidemia din 1918 a lăsat o atmosferă de anxietate şi de depresie în Europa, care a durat mai mulţi ani. A durat 4 - 5 ani ca să treacă şi cred că acum va fi la fel”, a spus César Carballo, medic la Spitalul Ramón y Cajal din Madrid, citat de hotnews.
Protestele, organizate de sindicatele medicilor, au dus la demisia mai multor directori din guvernul regional al Madridului.
Miercuri, bilanțul epidemiei din Spania a depășit un milion de cazuri Covid-19 și 34.210 decese.