George Mîndruță este senator USR PLUS de Suceava. Înainte de a intra în politică, a lucrat pentru Organizația Națiunilor Unite în cele mai periculoase țări: Sudanul de Sud, Libia sau Afganistan. În țara căzută acum în mâinile talibanilor a ajuns în 2008.
"Există un sentiment de teamă în Afganistan. Afganii de rând au găsit resursele să se adapteze, războiul făcea parte din rutina de zi cu zi. Am avut un colaborator, un șofer afgan care poveste că în fiecare dimineață când pleacă de acasă își sărută soția și copiii că și cum ar fi ultima dată când îi vede", povestește parlamentarul.
Pentru fiecare afgan, moartea putea veni oricând, oriunde. Un atentat, o bombă sau un glonț le puteau oricând curma viața.
"Atentatele sinucigașe erau cele mai dureroase. Primul a fos că o urare de bun-venit, la câteva zile după ce am ajuns în față ambasadei Indiei. Au murit 100 de persoane, 100 și ceva rănite, aproape de biroul nostru", mai spune George Mîndruță.
Au trecut 20 de ani de control NATO și s-au născut generații noi, libere, care nu au cunoscut spaima și ororile regimului taliban. Femeile au cunoscut din nou libertăți, au avut acces la educație. Totul s-a schimbat însă peste noapte.
"În 2008, guvernaturul unei provincii era femeie. Pentru Afganistan, erau Wow, era foarte aprecită, inclusiv de musulmanii afgani. Lucrurile astea sunt o amintire. Nu mai au acces la educație, să iasă în public neînsoțite, să radă în public", arată senatorul USRPLUS.
Pe cei care se opun regulilor talibanilor sau care au colaborat cu străinii îi așteaptă moartea.
"Avem o datorie morală față de afganii cu care am colaborat, armata română, translatori, persoane de contact, colaboratori, trebuie să le întindem o mâna de ajutor pentru că pericolul pentru ei este extrem de mare", este de părere fostul militar.
Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța sau Polonia au evacuat peste 100 de mii de colaboratori afgani.