În secția de Terapie Intensivă a Spitalului Marius Nasta din Capitală, toate paturile sunt ocupate. Se aud doar aparatele care monitorizează starea bolnavilor și foșnetele combinezoanelor.
Medicii sunt copleșiți de numărul mare de bolnavi și epuizați după aproape doi ani de pandemie. În timp ce intrăm în secție, o pacientă este intubată.
Bărbatul din imagini este singurul pacient stabil din secție. Este internat deja de zece zile și conectat la aparate, iar fără mască nu poate respira. Nu este vaccinat și spune că îi pare rău că nu s-a imunizat, iar de pe patul spital are un mesaj pentru autorități: să-i aducă în țară pe medicii plecați peste hotare.
Toți pacienții internați în această secție au plămânii foarte afectați, unii chiar și în proporție de 90%. Mulți dintre ei ajung la spital când deja e prea târziu, iar un loc în secția de Terapie Intensivă se eliberează doar când unul dintre pacienți pierde lupta cu această boală.
Imaginile disperării de la Institutul Marius Nasta
Pe holul spitalului este de o imagine cumplită: un sac negru cu trupul neînsuflețit al unui alt bolnav de COVID-19 răpus de boală.
,,Ritmul deceselor e undeva 3,4,5 pe 24 de ore, niciodată până acum nu am întâlnit așa ceva’’, a afirmat Elisabeta Bălăiță, medic primar ATI.
Tânărul din imagini are 38 de ani și este conectat la oxigen. Este internat de mai bine de o săptămână și nu știe cum a luat boala. Regretă că nu s-a vaccinat, însă e prea târziu să mai schimbe ceva.
În salonul alăturat, situația este asemănătoare. Un pacient bănuiește că s-a infectat la locul de muncă și povestește cum colegul său, vaccinat, nu a avut nevoie de spitalizare. A crezut că dacă nu are alte afecțiuni și că va trece mai ușor prin boală.
Tulpina Delta, responsabilă pentru formele grave de Covid
Medicii spun că tulpina Delta este cea responsabilă pentru formele grave în cele mai multe cazuri. Într-o sigură zi, se folosește oxigen cât pentru o lună.
,,Toți pacienții au nevoie de ventilație mecanică, sunt intubați, în cea mai mare parte, sunt cu disfuncții multiple de organe. Avem mai multe funcții vitale care trebuie susținute din exterior, de către noi, de diverse aparate’’, a mai precizat Elisabeta Bălăiță, medic primar ATI.
,,A crescut de patru ori consumul de oxigen, butelia mare se încarcă zilnic’’, a avertizat Beatrice Mahler, managerul Institutului ,,Marius Nasta’’ din Capitală.
Medicii avertizează că mulți dintre bolnavi rămân internați și după ce s-au vindecat de COVID, iar unii dintre ei au nevoie în continuare de oxigen.
Peste 2.100 de bolnavi în stare gravă așteaptă un loc la ATI
,,Consumul de oxigen s-a dublat și în secția non-Covid, pentru că 40% din secția de Pneumologie este ocupată de pacienți cu sindrom post-Covid’’, a mai explicat Beatrice Mahler.
În curtea spitalului este amplasată și o unitate mobilă de terapie intensivă. Și acolo, toate paturile sunt ocupate.
Doctorii spun că nu s-au mai confruntat cu astfel de situații până în prezent și, din păcate, se așteaptă la ce e mai rău. Iar în unitățile de Primiri Urgențe din țară, peste 2.100 de bolnavi în stare gravă așteaptă un loc la ATI.