Femeile au participat la „marșul solidarității”, cerându-i lui Lukașenko și guvernului său să se retragă.
#Belarus How powerful these women are. They are chanting: “This is our city” while holding banners “Fight like a girl” and “Belarussy Riot". The mood has changed. These are peaceful protesters, but they are becoming more defiant, consolidated, more ready to send stronger messages pic.twitter.com/j2b7zCHtrY
— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) August 29, 2020
”Acesta este orașul nostru” și ”ar fi bine să ne protejezi”, au scandat ele.
Riot police tried to block off a protest in Belarus today. Then, this happened.pic.twitter.com/yRPkB7ncb6
— Joshua Potash (@JoshuaPotash) August 29, 2020
Din imaginile postate pe rețelele de socializare se observă cum lanțul format de forțele de ordine pentru a opri marșul este rupt de femei.
În afară de încercarea polițiștilor de a opri avansarea femeilor în marș în centrul Minsk, la protestul de sâmbătă nu au fost raportate arestări sau violențe. Președintele Alexandr Lukașenko neagă acuzațiile de fraudare a alegerilor din 9 august, aduse de Opoziția din Belarus. El mai susține că protestatarii ar fi finanțați de Vest și acuză NATO de mobilizarea forțelor la granița Belarusului.
Protestele împotriva lui Lukașenko au inceput in seara alegerilor din 9 august, criza din Belarus continuând cu proteste masive, arestări și intervenția violentă asupra manifestanților a forțelor de poliție. De la izbucnirea „crizei Lukașenko”, peste 2.000 de protestatari au fost arestați, aproximativ 20 jurnaliști au fost reținuți, 17 jurnaliști străini care transmit evenimentele din Belarus au rămas fără acreditare.
Aleksandr Lukaşenko se află la putere de 26 de ani, iar la o zi de la alegerile din 9 august, rezultatele oficiale l-au dat câștigător cu 80% din voturi.