La aproximativ 80 de km de București, la Mizil, se află prima fabrică de producție de filtre de aer din România și cea mai mare din Europa de Sud-Est.
Cum valul patru al pandemiei a explodat în țară noastră, iar spitalele sunt sufocate de pacienți, zeci de filtre de aer și materiale de protecție ajung zilnic în unitățile sanitare pentru a asigura ventilația secțiilor ATI, dar și a saloanelor.
,,Filtrele pe care noi le producem, filtrele HEPA și ULPA fac parte din categoria filtrelor ultra-fine, iar ele sunt foarte importante datorită eficienței. Sunt singurele filtre care rețin particula de COVID-19’’, a precizat Vasile Ene, directorul companiei.
Un filtru de aer trece printr-un proces cu trei etape. Aici este fabricat, ulterior merge în laboratorul de testare, unde se folosește un praf special adus din America, iar apoi este ambalat, depozitat și distribuit în unitățile sanitare.
,,Este un praf special care este recomandat de furnizorul echipamentului și care simuleaza cel mai bine mediul în care testăm noi filtrele’’, a mai explicat directorul companiei.
Medicii trag și ei un semnal de alarmă: filtrele sunt esențiale pentru siguranța medicilor și a pacienților.
,,Având în vedere exploziile care apar din cauza acumulărilor de oxigen, acumulării în exces în zone neventilate, saloane, săli de operație, ventilația este vitală, iar la nivelul gurilor de ventilație trebuie să existe filtre. Aceste filtre previn infecțiile care pot apărea într-un mediu nepurificat coresponzător’’, a afirmat Remus Nica, medic chirurg primar.
În jur de 200 de filtre de aer și sisteme de ventilație se produc în fiecare zi. Pentru acest lucru, fabrica de la Mizil a avut nevoie și de echipamente, iar investiția totală se ridică la 3 milioane de euro.
Materia primă este adusă din Germania pentru ca în tara noastră nu se găsește.