La aproximativ 50 de kilometri de București, în comuna Dridu, cunoscută sub numele de ținutul vinetelor, zeci de producători stau cu tone de legume și așteaptă să le vândă. Fermierii spun că nu au piață de desfacere, iar mai bine de jumătate din producție s-a stricat deja pe câmp.
"La noi, la Dridu, avem o recoltă destul de mare și nu avem ce face cu ea. Am ajuns să o aruncăm pur și simplu. Peste tot este piața plină de vinete și la noi e deficit cum spun guvernanții sau politicienii. Ne pare rău. Chiar am ajuns să muncim dar nu știm dacă ne scoate investiția anul acesta", povestește un legumicultor.
Iar în această situație sunt mulți legumicultori. Pe lângă vinete, oamenii se chinuie să vândă roșii, ardei, sau alte produse de sezon. Sunt revoltați și susțin că nu reușesc să-și acopere nici măcar investiția.
"Anul ăsta n-am reușit să scoatem nici măcar datoriile. Despre investiția cu banii jos nici nu se mai vorbește", spune un tânăr producător.
"Da, am mai aruncat (legume - n.r.). Păi, o jumătate de mașină. 500-600 de kg. Ce să facă (se referă la autorități ca să ajute producătorii - n.r.)? Să nu mai aducă de acolo, să faca depozite pentru ceva, pentru conserve", spune un altul.
Producătorii cer autorităților să ia măsuri și să investească în depozite. În caz contrar, în următorii ani producția de legume autohtone se va diminua semnificativ. Asta pentru că mulți dintre ei vor renunța să mai planteze. Până atunci, ei își aruncă legumele, iar noi, românii, vom consuma în continuare produse din import pline de pesticide.