Donald Trump a declarat vineri că va interzice aplicația TikTok în Statele Unite.
Sâmbătă, la întoarcerea din Florida cu Air Force One, Trump le-a spus reporterilor: „În ceea ce privește TikTok, îi interzicem din Statele Unite”.
„Ei bine, am această autoritate”, a mai spus liderul de la Casa Albă.
Platforma americană, care aparţine grupului chinez ByteDance, este suspectată de Washington că transmite autorităţilor chineze datele utilizatorilor, acuzaţie pe care compania a respins-o mereu în mod ferm.
Şefa sucursalei americane a TikTok, Vanessa Pappas, a declarat sâmbătă că platforma intenţionează să rămână în SUA, după anunțul lui Donald Trump că nu exclude varianta interzicerii acestei populare reţele de socializare, informează AFP, citată de Agerpres.
"Am primit valul vostru de sprijin şi vrem să vă mulţumim. Nu intenţionăm să plecăm", a insistat ea într-un videoclip destinat utilizatorilor aplicaţiei.
"Vreau să mulţumesc milioanelor de americani care folosesc zilnic TikTok, aducând creativitate şi bucurie vieţii noastre de zi cu zi", a mai spus Vanessa Pappas. Ea s-a declarat "mândră" de cei 1.500 de angajaţi americani şi de cele "10.000 de locuri de muncă suplimentare pe care le vom crea în această ţară în următorii trei ani". "Suntem aici pentru a rămâne. Continuaţi să vă faceţi auzită vocea aici şi haideţi să susţinem în continuare TikTok!", a îndemnat Vanessa Pappas.
Au existat unele speculații conform cărora populara aplicație chinezească TikTok ar urma să fie preluată de gigantul Microsoft, însă ipoteza nu s-a concretizat.
Intenția de a interzice aplicația chinezească pe teritoriul SUA a fost anunțată de Trump încă de vineri, din cauza suspiciunilor că poate fi folosită de serviciile de informaţii chineze.
Potrivit legislației din China, orice companie internă poate fi obligată să predea datele colectate de la utilizatori.
Aplicaţia chineză este în atenţia administrației americane din cauza suspiciunilor că guvernul de la Beijing ar putea obliga compania proprietară să comunice datele utilizatorilor. În luna iulie, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA "au în vedere cu certitudine" interzicerea aplicaţiilor de social media din China, inclusiv Tik Tok. Aceasta este deja interzisă în India, alături de alte aplicaţii chinezeşti, încă din iunie.
În urmă cu aproape două săptămâni, echipa de campanie electorală a preşedintelui american a difuzat reclame pe Facebook în care susţinea că aplicaţia TikTok îşi spionează utilizatorii, potrivit Agerpres.
Reclamele conţin linkuri către un sondaj de opinie privind interzicerea în Statele Unite a platformei TikTok, proprietate a companiei ByteDance, cu sediul la Beijing. Campania lui Trump a solicitat numele şi datele de contact ale celor care răspund la sondaj.
„TikTok te spionează”, afirmă una din reclame, adăugând că „TikTok a fost prinsă în flagrant monitorizând conţinutul clipboard-ului din telefonul tău”.