Gheorghiță a reamintit că măsurile de protecție împotriva virusului trebuie respectate în continuare și după administrarea serului, până când se formează nivelul maxim de anticorpi.
”În perioada 27 decembrie 2020 - 21 februarie 2021, aproximativ 3.969 de persoane, reprezentând 0,49% din numărul celor vaccinate cu prima doză, au fost testate pozitiv. 95% dintre acestea au fost vaccinate cu Pfizer, 4,6% - cu Moderna și 0,4% - cu AstraZeneca.
Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul depistării infecției a fost de șapte zile, ceea ce înseamnă că au fost diagnosticate în timpul în care nu a apărut nivelul de anticorpi. Fie erau în perioada de incubație, fie erau în faza de infectare asimptomatică sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării.
Atragem atenția asupra continuării măsurilor de prevenție atât înainte, cât și după vaccinare”, a spus Gheorghiță.
În ceea ce privește numărul românilor testați pozitiv după administrarea rapelului, medicul militar a anunțat că este vorba despre 446 de persoane, respectiv 0,08% din totalul celor care au primit ambele doze de vaccin. În perioada 17 ianuarie - 21 februarie, pentru rapel a fost folosit doar vaccinul Pfizer, a menționat Gheorghiță.
”Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul depistării infecției a fost de patru zile. Reamintesc că beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la 7, 10, 14 zile”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.