Spitalele sunt în continuare pline de pacienți cu COVID-19 în stare gravă. Cadrele medicale duc o luptă ca pe front, iar cu fiecare minut petrecut în preajma bolnavilor, crește riscul de infecție cu SARS-CoV-2. În acest context, materialele de protecție sunt esențiale.
„Materialele sunt realizate printr-o tehnologie inovativă, iar în acest fel permit personalului medical să aibă parte și de un grad ridicat de confort. Aceste echipamente sunt cu 30% mai ușoare decât cele normale. Oferă și o protecție de 100% pe toată suprafața corpului”, a precizat Giulio Bertola, președintele Confindustria România.
Medicii spun că în acest val al pandemiei au fost nevoiți să extindă secțiile destinate pacienților COVID, iar consumul materialelor de protecție s-a dublat.
„În conditiile de război de acum, cam tot ceea ce înseamnă spital, nu doar ATI presupune astfel de echipamente: camere de gardă, secțiile care s-au transformat țn terapie, tot spitalul are nevoie de echipamente”, a explicat Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș din Capitală.
„Noi avem oameni în secția ATI și șase ore echipați. Este clar că și un progres de 10-15% în confortul lor le va crește capacitatea de rezistență și capacitatea de lucru”, a declarat Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș.
Materialele au fost produse în Italia și au ajuns în țara noastră în urma unui acord între sindicatele din Sănătate și Federația Întreprinzătorilor italieni.
„Încercăm să ajutăm cât mai mult și să fim aproape de cei suferinzi, încercam în continuare să găsim și alte soluții”, a afirmat Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas.
„Într-o pandemie, principalul lucru pe care trebuie să îl faci este să-ți protejezi personalul. Dacă personalul tău se îmbolnăvește, atunci e evident că nu mai ai cu cine să asiguri serviciile medicale”, a precizat Adrian Streinu Cercel, medic la Institutul Matei Balș din Capitală.
La Matei Balș au ajuns 300 de combinezoane și halate, iar echipamentele vor fi livrate și în alte spitale din țară. Deși numărul cazurilor este în scădere, în continuare situația din spitale este critică. Astfel că ajutorul orice ajutor este binevenit pentru țara noastră care trece prin cea mai mare criză.