Românii s-ar putea trezi că sunt chemaţi să voteze mâine pentru vot uninominal şi peste două zile pentru europarlamentari. Legislaţia în vigoare nu face nici o precizare cu privire la termenul care ar trebui să se scurgă între două referendumuri sau între consultarea populară şi alegeri.
După 17 ani în care românii au fost chemaţi la un singur referendum pentru modificarea Constituţiei, acum se prefigurează două consultări populare într-o perioadă de timp foarte scurtă.
Preşedintele a anunţat ca doreşte un referendum pentru votul uninominal care să fie organizat la mijlocul lunii martie. Asta după ce, deja social-democraţii au demarat procedurile de suspendare care se pot finaliza, cel puţin teoretic, şi ele cu un referendum.
"Până acum nimeni nu a imaginat o situaţie că ar putea fi două propuneri de referendum cam în acelaşi timp. Deci nu există nicio reglementare, din puncul meu de vedere se pot organiza şi împreună", a spus Teodor Meleşcanu, senator PNL.
Nici în privinţa priorităţii unui referendum în funcţie de tema pe care o tratează nu
există reglementări clare, aşa că partidele politice fac speculaţii.
"Referendumul referitor la demiterea preşedintelui are prioritate absolută pentru că Constituţia e cea care spune că în 30 de zile de la suspendare se organizează referendum", a spus Şerban Nicolae, senator PSD.
Dincolo de haosul legislativ, unii politicieni consideră că două consultări populare la o distanţă foarte mică nu sunt binevenite.
"Noi nu avem această tradiţie. Eu nu sunt de acord nici cu ideea de a suspenda preşedintele şi nu sunt de acord nici cu ideea preşedintelui în legătură cu referendumul", este de părere Marko Bela, senator UDMR.
Şi cum vidul legislativ permite aproape orice, românii s-ar putea trezi că sunt chemaţi şi a treia oară la urne, ca să voteze europarlamentarii. Senatul şi Camera Deputaţilor lucrează în acest moment la mai multe proiecte de modificare a legii referendumului care să prevăd un termen de câteva luni între referendum şi alegeri de orice tip. Până vor fi promulgate însă rămâne în vigoare legislaţia actuală, care permite organizarea lor simultan.