Pentru a nu lăsa loc de vid legislativ, ministerele lucrează acum la un nou ordin care să-l înlocuiască pe cel din noiembrie 2016. Specialiştii estimează că documentul va fi gata luni.
Iniţial se anunţase că Ordinul va fi prorogat, decizia venint după ce părinţii copiilor cu handicap au venit astăzi la uşa Ministerului ca să reclame ordinul ce ar putea să îi lase fără indemnizaţia de asistent personal. Ajutorul nu este mare, dar măcar le permite să stea acasă cu copiii lor, care nu pot fi lăsaţi nesupravegheaţi.
Părinții care s-au strâns la minister primesc în prezent puţin peste 1000 de lei, lunar. Insuficient pentru a plăti pe cineva specializat să aibă grijă de copiii lor, însă riscau să piardă și această sumă.
În plus, actul mai prevedea ca doar copiii cu IQ sub 35, nu 50, pot primi gradul de handicap grav.
Protestarii au mai reclamat şi faptul că sunt nevoiţi să se prezinte în fiecare an la o comisie de evaluare pentru a primi certificatul de handicap, deși bolile copiilor lor nu se pot vindeca.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Arad, că, împreună cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a luat decizia de a anula ordinul referitor la copiii cu sindrom Down. Anunţul vine la scurt timp după ce Ministerul Muncii informase că, în cursul zilei de vineri, cei doi miniştri vor semna un ordin care va amâna ordinul prin care copiii cu sindrom Down ar fi putut rămâne fără drept la însoţitor, conform news.ro.
"În urmă cu câteva minute (în jurul orei 12.00, n.r.) am finalizat discuţia cu doamna ministru Olguţa Vasilescu şi am luat decizia de a anula, de a abroga ordinul dat de tehnocraţi anul trecut. Repunem în funcţie ordinul vechi până în momentul în care comisiile de specialitate din cele două ministere vor analiza cu mare atenţie toate modificările propuse în aşa fel încât ordinul nou pe care îl vom elabora să fie un ordin corect, un ordin care să nu producă tulburări şi care să nu producă disfuncţionalităţi în tratamentul şi îngrijirea acestor pacienţi cu nevoi speciale", a declarat Bodog.
El a adăugat că a existat şi o discuţie care viza amânarea ordinului.
"A existat la un moment dat discuţia să prorogăm acest ordin pe o durată de 90 de zile şi să rămână vechiul ordin în funcţie însă din punct de vedere al tehnicii legislative nu este posibil şi atunci ne-am asumat, cei doi miniştri, vechiul ordin, în aşa fel încât familiile şi copiii care au aceste probleme să poată beneficia imediat şi să nu aibă nicio perturbare în acivitatea de îngrijire care este extrem de complexă", a maio spus Bodog.
Anterior, la ora 11.47, Ministerul Muncii anunţase că, în cursul zilei de vineri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, vor semna, un ordin comun, care amână intrarea în vigoare a ordinului 1306/1883/2016, prin care copiii cu sindrom Down ar fi putut rămâne fără drept la însoţitor.