Regizorul de origine poloneză a petrecut doar 42 de zile în închisoare, fiind eliberat după o negociere în instanță. Însă, imediat după eliberare, el a fugit din Statele Unite, temându-se de un verdict mult mai drastic, în cazul în care acordul în urma negocierii ar fi fost anulat după pronunțarea definitivă, iar procesul a rămas deschis. De atunci, Polanski a rămas cu stigmatul de persona non grata pe teritoriul SUA.
Cazul său rămâne la fel de controversat până și la 40 de ani de când a avut loc. Unii susțin că este timpul ca SUA să renunțe la cererea de extrădare și la acuzații, pe când alții spun că el nu trebuie lăsat nepedepsit.
Cu toate acestea, justiția americană ar putea să anuleze interdicția în urma unui acord mutual, conform declarației avocatului lui Polanski, iar regizorul poate revenit în America, fără a fi arestat.
Acesta dorește să viziteze mormântul soției lui, Sharon Tate, ucisă în 1969 de membri ai sectei lui Charles Manson, pe când era însărcinată.
Samantha Geimer, victima lui Polanski, acum în vârstă de 40 de ani, a susținut de nenumărate ori că l-a iertat, iar interdicția și continuarea procesului sunt absurde.
Aceasta a declarat ieri, la anunțul că interdicția i-ar putea fi ridicată, că „Polanski și-a recunoscut fapta, a mers la închisoare, și-a cerut iertare, iar eu l-am iertat. Nu am de gând să port cu mine vreun resentiment. Altor oameni li s-au întâmplat lucruri mult mai rele”, iar Roman Polanski trebuie lăsat să vină în America, fără a fi încarcerat din nou.
Geimer mai susține că judecătorii și procurorii mențin litigiul pentru a acoperi anumite nereguli juridice comise de ei în acest caz.