Printre acestea, se numără și restricțiile legate de permisul auto. În cazul în care șoferii rămân fără permis de conducere din diverse motive, polițiștii pot emite o dovadă înlocuitoare care le permite să conducă o perioadă limitată de timp în țară. Cu toate acestea, este important de reținut faptul că această dovadă nu le permite șoferilor sa treacă granițele sau să conducă în străinătate.
În anumite situații când permisul auto este reținut de către autorități, șoferii pot primi o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație. Această hârtie îi poate ajuta să mai conduca o perioadă de timp după ce au rămas fără permisul de conducere. Cu toate acestea, este important de știut că această dovadă poate fi folosită doar în țară, astfel că șoferii nu au voie să treacă granița sau să circule în străinătate cu acest document.
Sărbătoare cu ghinion. Aproape 4.000 de șoferi au rămas pietoni în minivacanța de de Sfânta Maria
De pildă, Codul rutier (OUG 195/2002) stabilește, atunci când vine vorba despre circulația autovehiculelor în traficul internațional, că „autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile înmatriculate în România pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, dacă îndeplinesc condițiile cerute pentru a fi admise în circulația internațională, iar conducătorii lor posedă permis de conducere valabil”.
Așadar, șoferii trebuie să prezinte un permis de conducere valabil, ceea ce înseamană că nu pot trece granița (la volanul unei mașini) în baza dovezii înlocuitoare a permisului auto pe care au primit-o atunci când le-a fost suspendat dreptul de a conduce un vehicul, scrie avocatnet.
În iarnă, regulamentul de aplicare a Codului rutier a fost modificat, fiind vizată, printre altele, extinderea listei situațiilor în care polițiștii pot elibera, la reținerea unui permis auto, o dovadă înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație.
Tot în legătură cu circulația mașinilor în afara granițelor, Poliția de Frontieră subliniază faptul că “nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.)”.