Sunt doar două dintre modificările abuzive, cu impact devastator asupra clienţilor persoane fizice ai băncilor, aduse de Legea nr. 138/2014 care a "corectat" în luna octombrie Codul de procedura civila.
"In contextul legislativ actual, executarea silita va putea fi demarata intr-un timp foarte scurt, aceste prevederi avantajand in mod clar creditorul. Este evident ca, pentru clientii bancilor, aceste modificari se vor traduce in posibilitatea ca acestia sa ajunga mai rapid in situatia de a fi executati silit, ceea ce poate conduce, printre altele, la blocarea conturilor acestora", a explicat avocatul Raluca Gheorghiu pentru AvocatNet.ro.
In opinia lui Adrian Cuculis, avocat la Cuculis si Asociatii, modul de incuviintare a executarilor silite va avea implicatii dificile in sfera debitorilor.
"Pe de-o parte vor fi privati de dreptul la un tribunal impartial atunci cand se va cerceta cererea de incuviintare a executarilor silite si, pe de alta parte, vor fi lipsiti de liberul acces la informatia personala referitoare la procedura de incuviinare a executarii silite, practic neavand niciun reper in timp, cand si cum vor fi executati silit", a mentionat avocatul.
Codul de procedura civila a suferit modificari in luna octombrie, una dintre cele mai importante noutati fiind aceea ca executorul judecatoresc poate sa inceapa executarea silita fara sa mai fie necesar sa treaca prin instanta.
Astfel, una dintre modificarile cele mai importante, in opinia avocatului, priveste renuntarea la procedura incuviintarii executarii silite de catre instanta de judecata prin revenirea la incuviintarea executarii de catre executorul judecatoresc.
Important! In anul 2006, a fost introdusa in Codul de procedura civila o prevedere similara, insa aceasta a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala. CCR a decis in 2009 ca modificarea legii incalca principiul separatiei puterilor in stat, executorii judecatoresti neputand fi asimilati magistratilor.