Pentru a beneficia de această creștere, pensionarii trebuie să prezinte adeverințe la Casele Teritoriale de Pensii, care vor dovedi valoarea sporurilor și veniturilor nepermanente.
Conform fostului oficial de la Ministerul Muncii, nu este necesar pentru toți pensionarii să urmeze acest procedeu pentru a beneficia de o majorare a pensiei, ci doar cei care au avut perioade de activitate profesională înainte de data de 1 aprilie 2001.
”Doar pensionari care au avut venituri nepermanente trebuie să prezinte adeverințe, ceilalți pensionari care nu au avut nu trebuie să facă acest lucru. Iar pentru perioadele lucrate după 1 aprilie 2001 nu sunt necesare aceste documente de justificare a veniturilor nepermanente, pentru că aceste venituri există deja în bazele de date electronice”, a explicat Marius Budăi în cadrul unei intervenții TV.
Din păcate, numeroși pensionari au fost obligați să achite sume considerabile de bani pentru a-și obține adeverințele care certifică faptul că au avut venituri extra în perioada activității lor.
Aceste costuri ridicate au fost stabilite de către firmele de arhivare responsabile de eliberarea acestor venituri. De exemplu, un pensionar trebuia să plătească aproximativ 120 de lei numai pentru a înregistra o cerere. Fiecare an de muncă analizat de aceste firme implica o plată suplimentară de aproximativ 75 de lei, în timp ce obținerea unui document original de la firmele de arhivare costa încă 120 de lei.
Premierul a solicitat sancționarea companiilor care au impus aceste taxe ridicate, în special pentru că această situație a cauzat un blocaj în procesul de recalculare a pensiilor. Iar Marius Budăi a explicat cum vor rezolva autoritățile acest blocaj:
”Punem lucrurile în mișcare, este vorba despre această ordonanță, această modificare legislativă, ca Arhivele naționale să preia de la Casele Teritoriale de Pensii responsabilizarea legală a autorizării, dar și a verificării. Pentru că nu este doar o autorizare, și este și o verificare a tarifării serviciilor de arhivă, pentru că Arhiva Națională este specializată pe acest lucru, în paralel solicitând Consiliului Concurenței ca ancheta să fie fermă și să fie de scurtă durată pentru a putea rezolva acest aspect.
Mai este o situație în care angajatorii încă există, și aici seniorii pot merge direct la angajatori, însă rămâne și cazul în care nu mai există angajatorul și în care nu mai este în activitate și acolo pensionari trebuie să se adreseze acestor susținători, acestor deținători de arhive, pentru obținerea acelor adeverință pentru veniturile nepermanente.
Acolo, premierul Marcel Ciolacu a tras acel semnal public și a solicitat modificarea legislativă”, a mai spus Marius Budăi
La rândul său, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a anunțat că, după procesul de recalculare care este aproape de final, va avea loc o nouă ”mică recalculare”, de care vor beneficia doar românii care au avut, de-a lungul timpului, sporuri sau venituri nepermanente.
”Este o noutate în plus, care vine prin Legea 360, există un termen de șase luni în care pensionarii trebuie să vină să își depună acele documente, vorbim de acele adeverințe cu sporuri care, pe actuala legislație, nu fac parte din baza de calcul a pensiei.
Noi am considerat, ca o noutate, că dacă asupra acestor sporuri s-a achitat contribuție de asigurări sociale, ele trebuie, respectând, de fapt, principiul contributivității, să fie luate în calcul. Vorbim, în principal, despre acordul global. Aceasta era o formă de remunerare, înainte de Revoluție. Vorbim de prime, premii, și orice alt spor la care s-a contribuit. Atenție, este foarte important, pentru care s-a achitat, de către angajator, acel CAS!
Este un termen de șase luni în care aceste adeverințe trebuie depuse, deci noi avem un termen de șase luni pentru a face mica recalculare, adică pe lângă această recalculare, pe formula de calcul, de care au parte absolut toți cei 5 milioane de pensionari, urmează mica recalculare, cu aceste adeverințe.
Vreau să fac aici o mențiune, nu toți pensionarii au lucrat cu aceste sporuri, numai pentru aceștia care au lucrat cu aceste sporuri urmează să facem a doua recalculare”, a explicat Daniel Baciu.