Președintele României Klaus Iohannis a semnat joi, 28 septembrie decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2016 pentru completarea art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi a art. 45 din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, precum şi pentru abrogarea art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit actului normativ, decontarea se va putea face fie prin unităţile de învăţământ la care aceştia sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, fie prin asigurarea unei sume ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.
Elevii îşi pot deconta integral abonamentele rutiere. Iată care sunt condiţiile
Dacă fac naveta pentru a merge la școală pe distanțe de până la 50 de kilometri, elevii pot să ceară decontarea în întregime a abonamentelor de transport rutier, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2016.
Potrivit ordonanţei în România învățământul constituie prioritate națională. Având în vedere că în anul școlar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri, mecanismul actual de decontare plafonată nu acoperea tariful integral decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori, iar în multe cazuri diferența de preț nedecontată este foarte mare și constituie motiv de abandon școlar, mai ales în zonele slab dezvoltate, unde se găsesc cei mai mulți tineri.
În prezent, nu mai există plafonări în ceea ce privește decontarea abonamentelor elevilor care fac naveta. Atâta timp cât vorbim de distanțe de până la 50 de kilometri, aceștia pot deconta integral abonamentele rutiere pentru a merge la școală.
Operatorul de transport rutier are obligația să emită abonamente pentru transportul elevilor și să asigure transportul rutier al elevilor.