Românii care vor să își cumpere o locuință prin programul Noua Casă pot accesa un credit de 66.500 de euro dacă prețul apartamentului este de 70.000 de euro. Însă, dacă o persoană optează pentru o locuință care costă, spre exemplu, 140 de mii de euro, atunci valoarea creditului poate crește până la 119.000. Noutatea este că, în acest an, avansul pentru creditele mici este de doar cinci procente.
În program se pot înscrie românii care fie nu au o casă, fie propritatea pe care o dețin are o suprafață mai mică de 50 de metri pătrați. Cei mai mulți însă nu se tem să își facă un credit pe termen lung.
Prețurile apartamentelor s-au dublat în ultimul an. Cele mai scumpe sunt în Cluj, București și Brașov.
În Capitală, metrul pătrat util se vinde chiar și cu 1.640 de euro, iar un apartament în sectorul 6 poate să coste chiar 120 de mii de euro. Însă, cele mai scumpe locuințe rămân în zona de nord.
„Este greu să îți faci un buget chiar fiind dezvoltator, în condițiile în care prețul cimentului, al bca-ului, al fierului, al tuturor subansamblelor care au legătură cu construcția unei locuințe cresc de la o lună la alta. Clienții stau să aștepte să vadă ce se întâmplă cu prețurile, cu inflația”, a precizat Adrian Negrescu, analist economic.
Bugetul alocat pentru programul ”Noua Casă” pentru anul 2022 este de 1,5 miliarde de lei.