SIDA (sindromul imunodeficienţei umane dobândite) este o afecțiune devastatoare, cauzată de virusul HIV, însă comunitatea internațională dispune de mijloace puternice pentru prevenirea și tratamentul acestei infecții.
“Avem o soluţie dacă îi urmăm pe liderii statelor care au luat decizia politică de a-i pune pe oameni pe primul loc şi de a investi în programe de prevenire şi de tratament pentru HIV, bazate pe ddovezi ştiinţifice”, arată un raport al UNAIDS, citat de Reuters.
La nivel global, aproximativ 39 de milioane de persoane trăiesc cu HIV în prezent. Fără tratament adecvat, infecția cu HIV poate progresa în stadiul de SIDA, punând în pericol viața pacientului. Un pas esențial în lupta împotriva HIV este adoptarea unor reglementări care să prevină discriminarea și să implice comunitățile afectate. În multe țări, pacienții HIV se confruntă cu discriminare și violență.
Citește și: Bătaie în Parlamentul Kosovo: Aleșii și-au împărțit pumni „la liber” și și-au adresat cuvinte grele. VIDEO
Progrese semnificative au fost realizate în unele țări din estul și sudul Africii, care au investit resurse considerabile în combaterea virusului HIV, ducând la o reducere cu 57% a numărului de noi infecții din 2010. În schimb, am observat o creștere a numărului de noi infecții cu HIV în Europa de Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Această creștere alarmantă se datorează insuficienței serviciilor de prevenție pentru populațiile marginalizate, barierelor legislative opresive și discriminării sociale.
Doar anul trecut, 1,3 milioane de persoane au contractat HIV, iar aproximativ 630.000 de persoane infectate cu SIDA au pierdut bătălia cu această boală. Pentru a contracara această situație, este imperativ ca guvernele și comunitățile să investească în educație, teste și tratament, să elaboreze politici nediscriminatorii și să asigure un acces echitabil la serviciile de sănătate pentru toți pacienții. Tratarea persoanelor cu HIV într-un mod în care să se evite discriminarea și violența este esențială în cadrul eforturilor pentru eradicarea SIDA la nivel global.
Eradicarea SIDA până în 2030 reprezintă un obiectiv îndrăzneț, dar realizabil. Cu voință politică și angajament, lumea poate învinge această epidemie și poate oferi o viață mai bună și mai sănătoasă pentru milioane de oameni afectați de HIV, consideră agenția ONU.
Citește și: Joe Biden iese la rampă cu o declarație incendiară: Putin „a pierdut deja războiul” din Ucraina