Astfel, pensiile din sistemul public nu vor mai putea fi cumulate cu cele de serviciu, iar cei care ar îndeplini condițiile pentru acordarea mai multor drepturi de pensie vor trebui să opteze între ele.
În sistemul public, românii pot obține următoarele cinci feluri de pensie, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.
Acestea sunt categoriile generale de pensii, la care are "vocație" orice român, de la caz la caz, dacă îndeplinește criteriile de acordare. În plus față de acestea, mai sunt și pensiile de serviciu, cele reglementate prin alte acte normative și pe care le pot primi numai cei care au avut anumite funcții în câmpul muncii (senatorii și deputații, militarii etc.).
Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1010 din 20 decembrie 2017 și se aplică efectiv de la 1 ianuarie 2018.
"Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizație pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special", scrie în documentul publicat.
Explicația Executivului pentru interzicerea acestui cumul este faptul că nu pot fi plătite din buget, de mai multe ori, sume de bani care sunt acordate, de fapt, pentru același lucru -- bătrânețe și boală.