Pentru eleva de nota 10, cele două săptămâni, de când a fost eliminată de la proba E)c) a examenului de Bacalaureat, proba de Matematică, şi până când Instanţa s-a propunţat şi a decis anularea procesului verbal de eliminare, până la soluţionarea pe fond a cauzei, au fost cele mai negre din viaţa ei. A avut încredere şi a sperat până în ultima clipă că se va face dreptate.
Cu doar două zile înainte de expirarea termenului de înscriere la facultate, Instanţa s-a pronunţat, sentinţa fiindu-i favorabilă Alexandrei.
A susţinut examen scris atât la Facultatea de Ştiinţe Economice cât şi la Farmacie. I-au lipsit 50 de sutimi pentru a fi admisă la facultatea de Farmacie, la forma bugetată, aşa cum şi-a dorit, dar s-a bucurat şi pentru locl ocupat la forma cu taxă. “Pentru Alexandra au fost 10 zile de infern. Ea şi-a propus ca după terminarea Bacalaureatului să se pregătească mult mai mult pentru admiterea la facultate, însă în condiţiile date nu a mai reuşit să înveţe nimic. Şi pentru mine ca părinte a fost o perioadă neagră. Am simţit că am distrus viitorul fiicei mele. Mi-am pus speranţa în Justiţie şi sper ca până la final să demonstrăm în instanţă că eliminarea Alexandrei, dar şi a altor elevi a fost o nedreptate”, ne-a spus Voicu Burtă, tatăl Alexandrei.
Alexandra a fost eliminată din Bacalaureat după ce o comisie delegată de la Ministerul Educaţiei a vizionat înregistrările de la proba E)c) a examenului şi a concluzionat că eleva de nota 10 a fost „sursă – a lăsat să se copieze de pe foile şi lucrarea ei, a comunicat cu colegii din spate şi lateral”, în timp ce alţi elevi au fost eliminaţi pe motiv că „par să comunice cu vecinii”, fără a se explica cu exactitate dacă aceştia comunică sau nu cu ceilalţi candidaţi.
„Ce vină are Alexandra că a fost pusă strategic în bancă de către profesorii supraveghetori? A fost aşezată în mijloc, pentru ca restul elevilor să poată copia de la ea. Fata şi-a făcut lucrarea, şi-a făcut ciorne, dar nu a comunicat nimic cu nimeni, nu a dat subiectele rezolvate celorlaţi. A fost eliminată pentru că a fost considerată sursă. Era treaba ei să îşi supravegheze, timp de trei ore, ciornele şi colegii?“, se întreabă Voicu Burtă. Din lotul celor 12 elevi cărora li s-a admis anularea procesului verbal de eliminare, până în prezent, 10 au fost admişi la diferite facultăţi
Pe 19 august, la Curtea de Apel Oradea se va judeca contestaţia depusă de ISJ Bihor în cazul sentinţei dată de Tribunalul Bihor.
Alţi peste 30 de elevi au urmat aceeaşi cale, urmând ca tot pe 19 august, judecătorii Tribunalului Bihor să se pronunţe şi în cazul lor.