„De la 1 septembrie, în mai puţin de două zile, asiguraţii vor avea acces cu 30 de zile mai devreme, decât termenul prevăzut iniţial, la trei scheme de tratament, altfel spus o abordare mult mai personalizată a tratamentului. Cu mai puţin de o lună în urmă CNAS a anunţat că a finalizat şi a încheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă a tratamentelor fără interferon. Tot atunci au fost iniţiate şi demersurile necesare pentru includerea condiţionată a noilor tratamente fără interferon în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală”, se arată într-un comunicat transmis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Având în vedere decizia de miercuri a Guvernului, prin care aceste tratamente au fost introduse în lista medicamentelor, noile contracte vor intra în vigoare de la data de 1 septembrie. Astfel, potrivit sursei citate, medicii gastroenterologi şi infecţionişti vor avea acces la trei molecule, dintre care una este nouă, lucru care va duce la o mai mare varietate a tratamentului la care au acces asiguraţii.
„Angajamentul luat de CNAS, ambiţia şi efortul depus, în cadrul negocierilor a dus, cu 30 de zile mai devreme faţă de termenul stabilit iniţial, la oferirea a trei variante de tratament pentru un număr de 13.000 pacienţi eligibili, din care: 12.100 pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată); 750 pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată; 100 pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză; 50 pacienţi cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroză”, mai spune CNAS.