Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, ce probleme a găsit în urma controlului de la Institutul Oncologic din Bucureşti (IOB), şi a precizat că timpul de aşteptare al pacienţilor a fost "principala neregulă", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Principala neregulă peste care nu trebuia trecut era faptul că la radioterapie bolnavii trebuiau să aştepte câte trei-patru luni. Este principala neregulă, dincolo de problemele administrative şi de igienă. Peste chestiunea asta în nicio ţară civilizată nu se poate trece", a declarat ministrul sănătăţii.
Întrebat ce părere are despre faptul că la Spitalul Judeţean Sibiu aparatul de radioterapie care urmează să fie instalat aparţine societăţii Polisano, care a concesionat spaţiul respectiv şi dacă pacienţii vor plăti serviciile medicale, Bănicioiu a spus că "România nu a avut niciodată o strategie pentru radioterapie”.
"Din păcate, după 24 de ani de reformă, România nu a avut niciodată o strategie pentru radioterapie. Facem anul acesta, cu foarte mare întârziere care nu-mi aparţine nici mie, nici dumneavoatră, dar în sfârşit punem la cale acest program naţional pe care-l face Ministerul Sănătăţii pe fonduri de la Banca Mondială printr-un memorandum care deja s-a semnat. De două săptămâni a fost semnat şi din această toamnă va intra în vigoare", a spus ministrul.
Bănicioiu a adăugat că "proiectele particulare", ca cel de la Sibiu, "vor fi verificate".
Managerul Spitalului Judeţean Sibiu, Vasile Spinean, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că şi până la intrarea în vigoare a programului naţional de radioterapie bolnavii vor beneficia de radioterapie la spital fără a plăti costul serviciilor.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara, în 4 mai, după ce a făcut un control în spitalele de pe platforma Fundeni, că IOB are medicamente, întrucât s-a intervenit continuu pentru a nu fi lipsuri, dar "lucurile nu merg bine" şi, de aceea, este nevoie de "o nouă abordare".
Bănicioiu mai spunea atunci că programul naţional de radioterapie trebuie prins urgent în programul cu Banca Mondială.
Ulterior, în 6 mai, ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de numire în funcţia de manager al IOB a conf. dr. Nicolae Dan Straja, care a înlocuit-o pe Ana-Maria Niţulescu, fostul medic şef al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.
În decembrie 2013, Ministerul Sănătăţii a făcut un alt control la IOB, după ce unii pacienţi au fost puşi în faţa unei situaţii de criză: nu puteau face tratament citostatic, întrucât nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast şi comprese, directoarea declarându-se surprinsă de situaţie.