Uniunea Europeană a implementat recent noi reglementări în ceea ce privește normele de poluare Euro 7, care se dovedesc a fi mult mai restrictive. Aceste reglementări nu se limitează doar la emisiile și noxele emise de vehicule, ci iau în considerare și nivelul de uzură al anvelopelor și frânelor mașinii.
Uniunea Europeană a introdus limite pentru nivelul de particule emis de anvelopele și frânele autoturismelor și vehiculelor comerciale.
Noile standarde de poluare Euro 7 de particule provenite din gazele de eșapament vor fi măsurate la nivelul PN10 în loc de PN23.
Astfel, pentru anvelope și frâne, emisiile vor fi măsurate conform standardului PM10 și vor fi impuse următoarele limite:
- 3 mg/km pentru mașinile electrice
- 7 mg/km pentru mașinile cu motoare termice, hibride sau care folosesc pile de combustie
- 11 mg/km pentru vehiculele comerciale.
Care va fi durata de viață a vehiculelor electrice
Pachetul de norme Euro 7 prevede și introducerea unor cerințe minime de performanță pentru mașinile electrice, scrie ProMotor.
Astfel, durata de viață a bateriilor în cazul vehiculelor hibride și electrice trebuie să fie de:
- până la 5 ani de utilizare sau 100.000 de kilometri pentru autoturisme, iar capacitatea bateriei nu trebuie să scadă sub 80%
- până la 8 ani sau o utilizare de 160.000 de kilometri pentru autoturisme, iar capacitatea bateriei nu trebuie să scadă sub 72%
- până la 5 ani de utilizare sau 100.000 de kilometri pentru camionete, iar capacitatea bateriei nu trebuie să fie mai mică de 75%
- până la 8 ani sau o utilizare de 160.000 de kilometri pentru camionete, iar capacitatea bateriei nu trebuie să scadă sub 67%.
Pașaport de mediu pentru fiecare mașină pusă în circulație
Acordul prevede și instituirea unui pașaport de mediu pentru vehicule. Acesta va conține informații privind performanța de mediu la momentul înmatriculării.
Astfel, pașaportul mașinii va conține:
- limitele emisiilor de poluanți
- emisiile de CO2
- consumul de combustibil și de energie electrică
- autonomia electrică
- durabilitatea bateriei.
Proprietarii mașinilor vor avea acces la informații actualizate privind evoluția acestor parametri.
În plus, toți producătorii de automobile vor fi obligați să proiecteze vehiculele astfel încât să împiedice manipularea sistemelor de control.
Câți ani trebuie să reziste o mașină nouă
Uniunea Europeană a stabilit prin noile standarde Euro 7 și o durată minimă de viață a vehiculelor.
Astfel, conform Consiliului European, durata de viață pentru autoturisme și vehicule de marfă (dube) noi este de:
- 10 ani de la data fabricației
- 200.000 de kilometri de la prima înmatriculare.
„Cu Euro 7 ne propunem să reducem emisiile vehiculelor rutiere, nu numai în privința gazelor de eșapament, ci și la frâne sau anvelope. În același timp, ne propunem să ajutăm industria noastră să facă un mare salt către vehicule cu emisii aproape zero până în 2035”, a declarat Jordi Hereu Boher, ministrul spaniol al industriei și turismului.