„Nu este o dronă foarte mare, este o jucărie de dronă, un metru şi ceva are anvergura. Este o dronă de cercetare-informaţii, a fost identificat tipul, nu este cu explozibil. E o dronă care a căzut în Răchiţele şi a fost adusă de copii în sat şi nu era periculoasă. Este de fabricaţie sovietică, n-a fost folosită şi nu este în dotarea armatelor în acest moment, era scoasă din uz după 1989", a precizat Vasile Dîncu la un post TV.
El a afirmat că a avut discuţii cu reprezentanţii Ucrainei despre această dronă, iar aceştia încearcă să obţină informaţii, să identifice locul de unde a plecat, pentru că "este clar că este o dronă care venea de pe teritoriul lor", deoarece nu are o autonomie prea mare.
„Unul dintre elementele esenţiale ale propagandei ruse în această perioadă a fost acela de descurajare a populaţiei, acum este o mare ofensivă în a descuraja ţările din jurul Ucrainei pentru sprijin, ar vrea să distrugă solidaritatea, să înfricoşeze populaţiile din această zonă şi de aici, cumva, aceste zone au fost mai degrabă pretexte, pentru a arăta că ar fi posibil şi altceva.
O comisie care s-a deplasat astăzi la Bistriţa a studiat-o, probabil că mâine vom avea concluzii cu privire la chestiunile tehnice, la analiza ei. Astăzi nu am avut decât elemente esenţiale legate de ce poate să facă, maxim poate să culeagă informaţii, nu are o anvergură prea mare şi este şi foarte veche", a explicat Dîncu.
În ceea ce priveşte drona care s-a prăbuşit la Zagreb, ministrul a afirmat că aceasta a trecut prin spaţiul aerian al României timp de trei minute pe graniţă în zona de nord-vest, a intrat în Ungaria, unde a zburat 40 de minute şi a trecut în Croaţia, unde s-a prăbuşit.