UPDATE: În jurul orei 12:00, Vasile Blaga a ieşit de la audieri.
"Eu o să-mi dovedesc nevinovăţia, alte comentarii nu am de făcut pe tema asta", a declarat Blaga, în faţa jurnaliştilor.
Totodată, întrebat dacă va face un pas înapoi în partid, acesta a replicat: "De unde ştiţi că nu voi face? Eu sunt din garantul respectării statutului şi a tuturor deciziilor partidului. Voi acţiona în consecinţă, nu vă faceţi probleme. Nu pot să cer altor colegi să respecte legea şi eu să n-o respect. Toate măsurile care se vor impune... Eu sunt primul care trebuie să respect statutul!"
Mai mult, solicitat să comenteze acuzaţiile care îi sunt aduse cu privire la manipularea de "bani negri" la partid, acesta a declarat: "Nu este adevărat!"
Ulterior, DNA a anunţat că Vasile Blaga este urmărit penal pentru infracţiuni de trafic de influenţă, având ca scop obţinerea de "bani pentru partid", comise în perioada în care era "secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României".
Redăm, în continuare, comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie:
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:
ȘTEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite
BERDILĂ HORAȚIU BRUNO, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență
BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:
La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să ,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.
În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.
În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.
Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.
În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.
Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare."
Reamintim că Vasile Blaga ajuns și luni, 19 septembrie, la DNA, sediul central, unde a fost audiat în calitate de martor. Copreşedintele Partidului Naţional Liberal a dat declaraţii, luni, în faţa procurorilor într-un dosar privind un accident auto în care a fost implicată maşina sa de serviciu. În acelaşi timp, potrivit unor surse judiciare, la IPJ Bihor au loc percheziţii. Vizat de anchetă este şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, cel care se afla la volanul maşinii lui Blaga în momentul accidentului.
"Știți că a avut loc un accident cu mașina mea și am dat o declarație de martor în care am confirmat că sunt proprietarul mașinii și lucruri de genul acesta. (...) Acum două săptămâni, fiind în concediu domnul chestor Popa, eu l-am rugat să-mi ia mașina (...) și a avut un accident ușor la Brașov. S-a deschis, cum este și normal, un dosar penal", afirma Blaga, la ieșirea de la DNA.
El a adăugat că a fost întrebat despre achiziționarea mașinii, unde o ține și alte detalii. Blaga a precizat că paguba nu este mare, în condițiile în care în urma accidentului s-a spart un far al mașinii și s-a îndoit bara de protecție. Politicianul a adăugat că el și chestorul Popa sunt prieteni de familie, iar acesta va achita paguba.
Co-preşedintele PNL a mai fost audiat ca martor într-un dosar de corupţie, deschis anul trecut de procurori. Blaga a mai dat explicaţii la DNA şi în aprilie, anul acesta.
La intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, copreşedintele PNL a declarat, la vremea respectivă, că a fost citat într-un dosar de abuz în serviciu. Potrivit unor surse judiciare, Vasile Blaga a fost chemat de procurorii DNA să dea declaraţii în calitate de martor într-un dosar privind suspiciuni de corupţie privind retrocedări ilegale făcute de ANRP.
Întrebat dacă avea cunoştinţă de neregulile de la ANRP, Blaga a spus „nu am fost implicat, procurorii vor face lumină în aceste cazuri”.
Procurorii anticorupţie au investigat în ultimii ani mai multe presupuse fapte de corupţie de la ANRP, unele dintre dosare fiind deja trimise în judecată. În cauzele rămase în curs de instrumentare la DNA au fost audiaţi, de la începutul acestui an, ca martori, printre alţii, Emil Boc, Cătălin Predoiu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.